Print this page

Ministerstvá popreli tvrdenie Rusov a Hlavných správ o nákupe ruských vozidiel Tiger Reprofoto Sputnik

Web Hlavnespravy.sk šíri informáciu o tom, že Slovensko ako jediná krajina NATO bude nakupovať ruskú obrnenú techniku. Nie je to pravda.

    

 

 

„Slovensko plánuje pravidelný nákup ruských obrnených vozidiel Tiger, teraz prebiehajú rokovania o dodávkach, oznámil v pondelok RIA Novosti na výstave zbraní BIDEC 2017 v Bahrajne námestník riaditeľa zahranično-ekonomického oddelenia Vojensko-priemyselnej spoločnosti Denis Trifonov," napísala prokremeľská agentúra Sputnik a informáciu od nich na Slovensku 16. októbra prebral aj web Hlavnésprávy.sk, ktorý je považovaný jeden z hlavných dezinformačných proruských webov na Slovensku.

Dnes píšu Sputnik aj Hlavné správy o nákupe opäť, s tým, že "Slovenská republika mieni ako jediná zo účastníckych krajín NATO využívať ruskú (a nie americkú, nemeckú, alebo francúzsku) obrnenú techniku."

„Na výstave zbraní BIDEC 2017 v Bahrajne zástupcovia ruskej Vojensko-priemyselnej spoločnosti oznámili, že prebiehajú rokovania so slovenskou stranou o pravidelných dodávkach ruských obrnených vozidiel Tiger. Pričom jedného Tigra si Slovensko už kúpilo," píšu Hlavné správy a Sputnik. „Z členských krajín NATO kupuje ruských Tigrov len Slovensko," citujú obe médiá tlačového tajomníka výrobcu obrneného vozidla Vojensko-priemyselnej spoločnosti Sergeja Suvorova.
Podobný článok o tom, že Slovensko nakupuje tieto ruské obrnené vozidlá už vyšiel na Hlavných správach aj vo februári. Slovenskú stranu Sputnik ani HSP neoslovili.


Na šírenie týchto informácií upozornila facebooková skupina Dezinformácie, Hoaxy a Propaganda.

Slovenské ministerstvo obrany aj ministerstvo vnútra popreli tieto informácie. „Ministerstvo vnútra nekupuje, nekupovalo ani neplánuje kupovať obrnené vozidlá Tiger," povedal dnes pre Omédiách.com Ivan Netík z ministerstva vnútra.

"Ministerstvo obrany SR nekúpilo obrnené vozidlo Tiger a ani tak neplánuje urobiť," povedala pre Omédiách.com Danka Capáková z tlačového oddelenia ministerstva obrany.

V súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovom konaní materiál vo vyhradenom režime, ktorý je návrhom riešenia obstarania vozidiel 4x4 a 8x8. „Platí to, čo sme už niekoľkokrát deklarovali, že iné ako proeurópske a proatlantické riešenie obmeny vozidiel nepripúšťame a zároveň počítame s maximálnym možným zapojením domáceho obranného priemyslu. Tým splníme ďalší z našich záväzkov z Programového vyhlásenia vlády SR," povedala Capáková.

Hlavnespravy.sk sú považované za jeden z hlavných dezinformačných webov na Slovensku, ktorý pomáha šíriť proruskú propagandu.

Európsky parlament nedávno schválil rezolúciu, v ktorej upozorňuje na narastajúcu ruskú propagandu namierenú proti EÚ. V rezolúcii sa píše o rozširovaní dezinformačných a propagandistických aktivít Kremľa v Európe s cieľom oslabiť, rozdeľovať a diskreditovať EÚ. S tým, že Rusko na to využíva viacero nástrojov, medzi ktorými je aj tlačová agentúra Sputnik.