Print this page

Francúzsko sa chce proti dezinformáciám brániť zákonom Reprofoto ČT24

  Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes oznámil zámer sprísniť boj proti dezinformáciám šíreným niektorými médiami či na internete novým zákonom.

 

 

Chystá sa zároveň posilniť právomoci televíznej a rozhlasovej rady, ktorá dohliada nad obsahom príslušných médií. "Rozšírime náš právny systém, aby sme chránili demokraciu pred falošnými správami," povedal Macron pri novoročnom stretnutí so zástupcami médií.

Prezident odsúdil šírenie dezinformácií a propagandy prostredníctvom tisícov účtov na sociálnych sieťach, ktoré sa v jednom okamihu šíria po celom svete a vo všetkých jazykoch, aby pošpinili politikov, verejne známe osobnosti či novinárov.

Macron už čelil znevažujúcej kampani zo strany proruských serverov, keď vlani kandidoval na prezidenta. Jeho spolupracovníci sa stali obeťou krádeže internetových dát. Ruská televízia RT, ktorá je označovaná za šíriteľa ruskej propagandy, od konca minulého roka vysiela aj vo francúzštine.

Francúzsko nebude prvou krajinou, ktorá zakročí proti dezinformáciám pomocou právnej úpravy. Nemecko už schválilo zákon, ktorý umožňuje prevádzkovateľom sociálnych sietí ukladať pokutu až 50 miliónov eur, ak urýchlene nezmažú falošné informácie na svojich platformách.

Macron uviedol, že v zákone, ktorého obsah má byť podrobne opísaný v nadchádzajúcich týždňoch, "bude platformám uložená povinnosť väčšej transparentnosti všetkých sponzorovaných obsahov, aby bola zverejnená totožnosť inzerentov a tých, ktorí ich kontrolujú, a tiež aby boli obmedzené sumy vynaložené na tento obsah."

V prípade propagácie falošných správ bude možné prostredníctvom súdu zasiahnuť, aby sa v prípade potreby zmazal pochybný obsah, uzavrel príslušný užívateľský účet alebo dokonca zablokoval prístup na webové stránky.

Rusko sa už skôr dostalo do podozrenia z manipulácie predvlaňajších prezidentských volieb v USA, ovplyvňovania britského referenda o vystúpení z Európskej únie či zasahovania do krízy okolo separatistických snáh v Katalánsku.