Print this page

Pre RTVS bude dodávať podklady Gustáv Murín, obľúbenec konšpiračných webov Reprofoto IN TV

Tento týždeň prekvapila RTVS hneď dvakrát. Po veľkonočných sviatkoch dostala výpoveď známa novinárka špecializujúca sa na zahraničie Oľga Baková, lebo vedenie jej pozíciu zrušilo a žiadnu adekvátnu jej neponúklo. Editorku krátkych správ a skladača kulís odmietla.

Druhým prekvapením je meno Gustáva Murína, ktorý bude externe spolupracovať pre RTVS. Stane sa jedným z autorov podkladov pre relácie Euroskop a Spektrum na Rádiu Slovensko, píše Denník N, ktorému to potvrdila hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. „Pán Murín je vedecký pracovník Univerzity Komenského a v rámci spolupráce predpokladáme využiť túto stránku jeho činnosti,“ reagovala hovorkyňa.

Murín je obľúbeným autorom konšpiračných webov. O Jánovi Kuciakovi napísal, že nebol investigatívnym novinárom, na organizátorov protestov podal trestné oznámenie, myslí si, že je za nimi cudzia moc.
O nežnej revolúcii Murín tvrdí, že ju zorganizovali „profesionáli z ŠtB”, zárodky organizovaného zločinu pripisuje cez amnestie výlučne Havlovi, upozornil pred časom Marek Vagovič, ktorý Murína nazval „dezorientovaným priateľom konšpiračných teórií.“

Murín pracoval pre RTVS aj za Václava Miku. Napísal scenár seriálu Mafiáni, na ktorom spolupracoval napríklad aj Milan Žitný či Peter Tóth.

Na Facebooku Murín zdieľa príspevky z rôznych slovenských aj českých dezinformačných webov, býval hosťom konšpiračných webov ako Slobodný vysielač či niekdajšej INTV v relácii Informačná vojna Norberta Lichtnera.