Print this page

Pomocou skrytej kamery ukázali, ako fungujú podvodní liečitelia rakoviny Foto: ČT

Ako vyzerá alternatívna liečba v praxi? Česká televízia so skrytou kamerou rok mapovala škandalózne liečebné praktiky v jednom pražskom zariadení.


Česká televízia v pondelok večer odvysielala neobvyklý dokument Infiltrace: Obchod se zdravím, v ktorý ukazuje praktiky pražského centra alternatívnej medicíny Aktip zachytené skrytou kamerou. Terapeuti centrá radia liečiť rakovinu detoxom alebo nájsť si milenca. Na centrum sa sťažovali aj onkologickí pacienti, ktorým terapeuti radili nahradiť onkologickú liečbu psychoterapiou a potravinovými doplnkami.

Režisérka dokumentu Šárka Maixnerová spolu s figurantkou Ivanou Lokajovou chcú poukázať na to, že ľudia si majú dať  pozor na to, komu môžu dôverovať. "Chcem veriť, že po vzhliadnutí dokumentu budú ľudia predsa len viac premýšľať, komu zveria do rúk vlastné zdravie," povedala novinárom kreatívna producentka ČT Lenka Poláková.

Foto: ČT

Režisérka Šárka Maixnerová rôznym informáciám o praktikách v týchto zariadeniach z počiatku veľmi neverila. "Ale keď mi potom figurantka začala nosiť materiál, neverila som vlastným očiam," povedala režisérka. "Dozvedela som sa, že som anjel, hrozí mi rakovina a mozgová obrna. A psychologička mi ako riešenie ponúkla, nech si nájdem milenca, alebo nech podstúpim detoxikáciu, po ktorej možno rakovinu doslova vykadiť," povedala herečka Ivana Lokajová, ktorá so skrytými kamerami ako pacientka centrum navštevovala.

Autori dokumentu si kladú otázku, či sú lekári a psychológovia s akademickými titulmi, ktorí prevádzkujú alternatívnu liečbu v nelekárskych zariadeniach rovnako zodpovední ako tí v ordináciách a nemocniciach. "Získala som pocit, že niektorí zamestnanci spoločnosti Aktip sú cynici, niektorí však naozaj veria, že ľuďom pomáhajú," podotkla Lokajová, ktorá za 13 návštev a dve víkendové školenie v Aktipe zaplatila takmer 30.000 korún.

Foto: ČT

"Za postojmi a terapeutickými metódami mojich kolegov stojím, hoci úplne chápem, že v podaní tejto relácie sú zobrazené ako nevierohodné. Všetky terapeutické a diagnostické metódy uvedené v tomto programe sú medzinárodne certifikované a môžem to doložiť," reagovala na otázku ČTK Jarmila Klímová, ktorá dokument považuje za tendenčný a účelovo spracovaný.

Materiál natočený skrytou kamerou v dokumente komentujú odborní poradcovia, ktorými boli psychiater s nadstavbovou atestáciou z psychosomatiky Radkin Honzák a onkologička Renata Koževnikovová. Podľa Honzáka nie je centrum zdravotnícke zariadenie, systém označil za "lietadlo", pretože si terapeuti vzájomne preposielajú pacientov.

 Foto: ČT

Na centrum sa podľa členky výboru Českej onkologickej spoločnosti Petry Tesařovej sťažovalo niekoľko pacientiek. Sťažnosti boli na vyšetrovacie metódy a ich výklad. "Ďalšie sťažnosti smerovali na odporúčanie psychoterapických postupov a potravinových doplnkov ako náhrady onkologickej starostlivosti," uviedla Tesařová.

"V detailnejšom rozbore by som mohla namietať vetu po vete, ktoré zazneli v 'odborných' a ďalších sprievodných komentároch a nebolo by zas až tak ťažké odkrývať všetky účelové klamlivé informácie, ktoré zazneli," reagovala na dokument Klímová.

Vzhľadom k tomu, že dokument vznikal pomocou skrytej kamery, nedostala spoločnosť Aktip priamo v dokumente možnosť na vyjadrenie. Podľa právneho oddelenia ČT je podobný postup vo verejnom záujme a ČT tým plní úlohu verejnoprávneho média.