Print this page

Novinári aj experti kritizujú postup Kyjeva za zinscenovanú vraždu novinára a zneužitie médií Reprofoto youtube/A. Tarakanov

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) ostro kritizovala postup ukrajinských úradov v kauze okolo ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka.

 

Ukrajinská tajná služba SBU včera oznámila, že vraždu novinára, o ktorej v utorok informovali médiá, predstierala, aby odhalila údajných ruských iniciátorov zločinu. Kauza vyvolala zmiešané reakcie aj medzi ostatnými novinármi po celom svete.

"Reportéri bez hraníc vyjadrujú svoje najhlbšie rozhorčenie v súvislosti s manipuláciou ukrajinských tajných služieb, čo je novým krokom informačnej vojny. Pre vládu je vždy veľmi nebezpečné hrať sa s faktami, zvlášť potom využívať novinárov pre svoje falošné správy," napísal na twitteri generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

Medzinárodná organizácia Výboru na ochranu novinárov (CPJ) postupy Kyjeva označila za bezprecedentný a požiadala úrady, aby vysvetlili dôvody takýchto drastických opatrení. Podľa koordinátorky európskej a ázijskej pobočky organizácie Niny Ognjanovovej plánuje výbor udalosť prešetriť.

Ruské tajné služby podľa ukrajinskej kontrarozviedky SBU nariadili útok na Babčenka. Polícia už zadržala ukrajinského občana, ktorý údajne z ruského popudu vraždu organizoval a zohnal jej vykonávateľa.

Postup ukrajinských činiteľov kritizujú aj niektorí novinári po celom svete. Podľa nich tým Kyjev napomohol prokremeľskej propagande a šíreniu falošných správ. "Provokácia a cirkus. Samozrejme, že okamžite obvinili Rusko, bez toho, aby prípad prešetrili. Ukrajina zinscenováním smrti Babčenka dala ruskej štátnej televízii obrovský darček," komentoval zvláštne operáciu SBU na twitteri spravodajca britského denníka The Daily Telegraph v Rusku Alec Luhn.

"Babčenko je blbec a my všetci sme somári, že sme tomu uverili," uviedol ruský novinár Alexej Kovaľov. "Nemôžem sa rozhodnúť, či je to najgeniálnejšia alebo najhlupšia správa, o ktorej som kedy počul. Myslím, že oboje," pridal sa moskovský spravodajca pre Financial Times Max Seddon.

Analytik Mark Galeotti upozorňuje na to, že Kremeľ získal do budúcnosti skvelý podklad pre vlastné argumentáciu. "Keď bude zabitý niekto ďalší, Rusko môže hrať hru 'ako viete, že sa to naozaj stalo?'," povedal expert.