Print this page

Poradca predsedu parlamentu Lukáš Machala šíri opäť obsah konšpiračného webu Reprofoto youtube SlovakProspect

Poradca predsedu parlamentu Andreja Danka a bývalý generálny tajomník služobného úradu Ministerstva školstva Lukáš Machala pokračuje v šírení obsahu konšpiračných webov.


Tentokrát ide o dva roky staré video, ktoré konšpiračný web Zem a Vek bez akejkoľvek aktualizácie ponúka na svojom webe ako novinku.

Zem a Vek zdieľa reportáž austrálskeho kanálu Nine Network News z roku 2016, súčasťou reportáže, ktorá kritizuje migrantskú politiku Švédska, je aj vzájomná konfrontácia medzi štábom a ľuďmi v problematickej štvrti.

Machala zdieľa link na video na stránke Zem a Vek a v statuse vyzýval ľudí, aby ho zdieľali.

Na status Machalu upozornil web Aktuality.sk

Video sa pred dvomi rokmi zdieľalo hlavne po rôznych alternatívnych weboch, pričom útok sa pripisoval novodobým migrantom zo Sýrie, Iraku.
Švédska polícia po pár dňoch v roku 2016 zverejnila vyhlásenie, v ktorom väčšie násilnosti, o ktorých písal niektoré médiá, odmietla. "Medzi mladými ľuďmi a posádkou televízneho vysielania sa vyskytol nejaký konflikt," povedal Lars Byström, hovorca Štokholmskej polície Švédskemu rádiu s tým, že vyšetrovanie bolo zastavené, že nie sú žiadni podozriví a neboli vykonané žiadne zatýkania. Švédske rádio upozornilo, že tvorcovia austrálskej relácie sa očividne stotožnili s Avpixlatom, švédskym alternatívnym protiimigrantským webom, ktorý je švédskymi médiami nazývaný aj "miestom nenávisti".

Nie je to prvýkrát, čo poradca predsedu parlamentu šíri nenávistné či skreslené informácie z konšpiračných webov. Minulý rok to bol napríklad hoax z konšpiračnej českej stránky Lajkit o tom, že Putin varuje pred Iluminátmi, ktorý chcú použiť islam k zažehnaniu 3. svetovej vojny.

Aktualizácia o stanovisko Lukáša Machalu 19:50: "To, že je video spred 2 rokov a že ho prevzal časopis Zem a vek neznamená, že skutočnosti uvedené v reportáži austrálskej televízie sú vymyslené. Nerozumiem, prečo publikovanie pravdivej reportáže Vašich austrálskych kolegov považujete za šírenie konšpirácií. Je to úplne absurdné. Pripadá mi to, akoby tu niekto mal patent na pravdu a na to, čo za pravdu máme všetci považovať," napísal Machala.