Print this page

Facebook, YouTube a ďalší zablokovali kráľa konšpirátorov Reprofoto Infowars

Veľké internetové firmy sa vydali do boja s "kráľom konšpirátorov" Alexom Jonesom, šíriteľom sprisahaneckých teórií, známym nielen v Spojených štátoch.

 

Muž, ktorý obvinil vládu USA z podielu na teroristickom útoku na New York a Washington z roku 2001 a spochybnil pristátie Američanov na Mesiaci, nesmie odteraz publikovať na facebooku ani na serveri YouTube a na platformách spoločnosti Apple. Jeho rozhlasová šou nebude prístupná na hudobnom serveri Spotify.

Štyridsaťštyriročný ultrapravicový radikál Jones prevádzkuje server Infowars, na ktorom šíri svoje konšpiračné teórie. Bombový útok na bostonský maratón v roku 2013 bol podľa neho zastieracím manévrom americkej vlády, minuloročná streľba v Las Vegas s 59 mŕtvymi bola sprisahaním "paralelnej demokratickej mocenskej štruktúry".

Terorista Usáma bin Ládin bol podľa Jonesa desať rokov mŕtvy, než bola oznámená jeho smrť. Možno najväčšie pobúrenie vyvolal tvrdením, že streľba na základnej škole v Sandy Hooks v roku 2012 bola výmyslom amerických úradov a pozostalí sú podplatení ochotníci. Zahynulo tam 20 detí a šesť učiteľov.

Sociálne siete boli podľa agentúry AFP dlho vystavené útokom kritikov za to, že proti Jonesovi nezasiahli. Spoločnosti Facebook, Twitter a ďalšie pritom opakovane tvrdia, že s šírením falošných informácií na svojich platformách bojujú.

Pred niekoľkými dňami bolo z facebooku odstránených niekoľko Jonesových videí. Keď sa pokúsil umiestniť na sieť ďalšie, štyri jeho účty boli zablokované. Podľa dnešného vyhlásenia správcov siete sa tak stalo v rámci boja s prejavmi nenávisti. Konšpiračné teórie samy o sebe prevádzkovateľovi siete Facebook nevadoa, k zásahu sa vraj odhodlal kvôli nevyberanému slovníku.

Podľa amerického serveru Buzzfeed odstránila firma Apple zo svojich platforiem všetky Jonesove podcasty. Dnes na poludnie sieť YouTube zamedzil prístup Jonesovmu videokanálu, ktorý mal 2,4 milióna divákov. Keď sa pokúsil zákaz obísť, zlikvidoval YouTube všetky kanály, ktoré mali s americkým konšpirátorom čokoľvek spoločné. Príklad YouTube dnes nasledovala aj služba Spotify, prevádzkovateľ siete Twitter sa k podobnému kroku chystá.

AFP pripomína, že koncom roka 2015 sa zapojil do jednej z rozhlasových šou Alexa Jonesa vtedajší prezidentský kandidát Donald Trump. "Vaša reputácia je neuveriteľná, nesklamem vás," povedal vtedy Jonesovi Trump.