Print this page

365.bank a Omediach.com spúšťajú projekt na odhaľovanie hoaxov, konšpirácií a dezinformácií Foto: 365.bank

Včasná a presná informovanosť, poukazovanie na nepravdivé tvrdenia, ich odhaľovanie a vysvetľovanie. Aj taký je cieľ novovznikajúceho projektu 365 banky a webového portálu Omediach.com, ktorý sa bude pravidelne v rámci samostatnej sekcie venovať témam zameraným proti šíreniu hoaxov. Zapojiť sa môže aj verejnosť zdieľaním vlastných skúseností a upozorňovaním na problémové oblasti.

Začiatkom roka odštartovala 365 kampaň s antikonšpiračnou tematikou a v tomto duchu pokračuje ďalej. Preto sa bude v spolupráci s Omediach.com dlhodobo venovať odhaľovaniu hoaxov so zámerom prispieť svojím dielom k riešeniu tohto celospoločenského problému.

 „Rozvoj internetu a sociálnych sietí dáva priestor, okrem iného, aj šíreniu rôznych hoaxov a správ, ktoré sa nezakladajú na pravde alebo bývajú dezinterpretované. V niektorých prípadoch pritom čitateľ ani nemusí vedieť okamžite odhaliť ich nepravdivosť, no dopad môže byť nezanedbateľný. Preto je dôležité otvárať tieto témy, dávať ich na správnu mieru a podnietiť zohľadňovanie dôveryhodnosti zdrojov, odkiaľ informácie čerpáme,“ hovorí Linda Gáliková, PR manager 365.bank.

S týmto cieľom banka pripravuje počas roka niekoľko aktivít. V spolupráci s webovým portálom Omediach.com začína špeciálnou sekciou www.omediach.com/hoaxy, v rámci ktorej bude redakcia na pravidelnej báze informovať o všetkom dôležitom na tému hoaxov.

„Hoaxy sú nebezpečné. Často je ich cieľom vyvolať strach, nenávisť. Aj vďaka sociálnym sieťam ovplyvňujú čoraz väčšie množstvo ľudí, nielen jednotlivcov, ktorí im veria, ale aj ich rodiny, spoločnosť. Naším cieľom je nielen hoaxy odhaliť a poukázať na klamstvá, bludy, ktoré šíria, ale chceme aj podnecovať v čitateľoch kritické myslenie a aktívne zapájanie do debát o tom, čo je a čo nie je pravda,“ hovorí Miroslava Kernová, zakladateľka webu Omediach.com.

Do projektu sa môže zapojiť aj verejnosť, a to tak, že bude zdieľať svoje skúsenosti alebo posielať námety na konkrétne problémy. Redakcia na tieto účely vytvorila špeciálnu adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. Zámerom tohto kroku je aktívne vťahovať ľudí do diania a šíriť osvetu.