Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach

Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach Denník N/Zem a Vek

Konšpiračný časopis Zem a Vek nezaostal za svojou povesťou ani pred prezidentskými voľbami.

 V niekoľkých článkoch použil fotku Zuzany Čaputovej pôvodom z Denníka N. Digitálne ju však upravil tak, že má na nej prezidentská kandidátka zakrivený nos a mohutnejšie pery. Fotku použil Zem a Vek bez súhlasu Denníka N a namiesto autorstva pod fotku napísal „archív“.


Na upravené fotky upozornila na facebooku SuƧana Lenon.

Tvár so zakriveným nosom používala nacistická antisemitská propaganda v karikatúrach počas druhej svetovej vojny na zobrazenie Židov.

Karikatúra z obdobia 2. sv. vojny       Foto: Múzeum Kežmarok

Antisemitizmus nie je v Zem a Vek žiadnou novinkou. Šéfredaktora tohto časopisu Tibora Rostasa stíhajú za článok Klin Židov medzi Slovanmi. Rostas v ňom cituje protižidovské výroky viacerých slovenských dejateľov, ktoré dopĺňa o vlastné konštrukcie, že Židia sú dodnes prekážkou rozkvetu Slovanov. 

V tomto duchu písal Zem a Vek aj o Čaputovej na facebooku.

 Zem a Vek okrem antisemitizmu šíri hoaxy, účelové klamstvá a proruské dezinformácie, ktoré nemajú nič spoločné so žurnalistikou. Vykráda iné médiá a šíri nebezpečné medicínskych nezmysly, ktoré vážne ohrozujú zdravie ľudí a klamstvá spochybňujúce členstvo SR v Európskej únii a NATO.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.