MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS Foto: FB J.Paška

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."


Podpredseda SNS Paška na tlačovej besede povedal, že MZV rokuje o zriadení amerických muničných skladoch na Slovensku. „Je tam (v návrhu dohody s USA – pozn.red.) čiastka na vybudovanie 30 muničných skladov Spojených štátov amerických v okolí Malaciek, ktoré SR podľa mňa nepotrebuje,“ povedal Paška. Návrh dohody prirovnal k pozývaciemu listu z roku 1968. „Tento dokument je takým istým pozývacím listom, ako bol ten, ktorým pozval Biľak sovietske vojská do Československa,“ povedal.

Ministerstvo to popiera.
„MZVEZ SR vedie za plnej účasti Ministerstva obrany SR (ktoré je pod gesciou SNS - pozn.red.) rokovania s USA o rámcovej dohode. Nerokuje o muničných skladoch, pristávacích dráhach, o skladoch paliva – toto nie je agenda MZVEZ SR, ale MO SR,“ píše ministerstvo vo vyhlásení.

„Jednotlivé projekty modernizácie našej obrannej infraštruktúry posudzovalo MO SR od roku 2016 a v apríli 2018 tvrdilo, že „striktne odmieta akékoľvek tvrdenia, že by išlo o snahu o budovanie a modernizáciu leteckých základní USA na území SR. ... Príspevok v rámci Európskej iniciatívy odstrašenia pre Slovensko predstavuje priestor na ušetrenie finančných prostriedkov, ktoré môžu byť využité na rozvoj ďalšej nevyhnutnej infraštruktúry v podmienkach OS SR. Zároveň je to možnosť zvýšenia kredibility našej krajiny voči spojencom v rámci NATO, ako aj posilnenie schopnosti SR v súvislosti s úlohou podpory hostiteľskej krajiny,“ dodáva MZV vo vyhlásení.

„Preto sa pýtame pána poslanca Pašku, prečo vedie tento mediálny súboj s MZVEZ SR, pričom podsúva verejnosti zavádzajúce informácie,“ píše MZV.

Za nehoráznosť považuje prirovnanie, že MZV rokuje - tu pripomíname, že na žiadosť MO SR - o Dohode o obrannej spolupráci s USA ako o pozývacom liste.

Text, ktorý bol citovaný Paškom nie je podľa MZV aktuálnym návrhom Dohody o obrannej spolupráci. Je to jeden z pracovných návrhov textu, ktorý slovenská strana odmietla.

„Zverejnenie tohto neaktuálneho dokumentu možno vnímať ako účelový krok s cieľom pripraviť Slovensko o možnosť dohodnúť sa so Spojenými štátmi americkými na podmienkach poskytnutia finančnej podpory, ktoré budú pre SR výhodné,“ píše MZV.
Strana SNS opakovane dáva vyhlásenia, ktorými sa snaží narúšať americko – slovenské vzťahy.