Print this page

Nenávistným komentárom o obesení a upálení Rómov sa začala zaoberať NAKA Zdroj: Polícia SR

Národná kriminálna agentúra NAKA dnes oznámila, že sa začala zaoberať nenávistným komentárom, ktorý sa cez víkend objavil na Facebooku a vyvolal mnoho pobúrených reakcií.


Marian Z. do diskusie na facebooku k rómskej problematike napísal takýto komentár: "Upáliť všetkých cigánov. Ženy obesiť a stiahnuť z kože. Deti sa na to nechať dívať a potom utopiť. Ich pozostatky roztrhať a kúsky, nechať zhniť na slnku a potom pohodiť pri lese, nech sa zverina nažerie. Toto je moje riešenie rómskej problematiky a nie dávky a byt!“

Po niekoľkých hodinách, keď komentár vyvolal kritické reakcie, Marian Z. napísal ospravedlnenie: "Touto cestou by som sa chcel ospravedlniť za môj veľmi nemiestny komentár. Nie som zlý človek a mrzí ma toto nedopatrenie. Ľutujem to z celej duše a dúfam, že mi bude odpustené. Ešte raz sa ospravedlňujem."

Na jeho komunikáciu upozornila stránka Prečo ľuďom hrabe.

Marian Z. si po zverejnení komentára najprv odstránil tvár z profilovej fotky, teraz je nedostupný celý jeho profil na facebooku. 

"Môžeme potvrdiť, že týmto komentárom, ktorý ste nám masovo posielali, sa zaoberá Národná kriminálna agentúra," oznámila polícia na facebooku.

Odporúčame aj: Za nenávistný komentár pri fotke detí padla podmienka aj pokuta

Trestný poriadok sa vzťahuje aj na verbálne vyhrážky: "Kto sa vyhráža jednotlivcovi alebo skupine osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie, ak je zámienkou pre vyhrážanie sa z predchádzajúcich dôvodov, spáchaním zločinu, obmedzovaním ich práv a slobôd alebo kto také obmedzenie vykonal alebo kto podnecuje k obmedzovaniu práv a slobôd niektorého národa, národnosti, rasy alebo etnickej skupiny, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky," píše sa v Trestnom zákone.

Odňatím slobody na dva roky až šesť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha daný čin "verejne, z osobitného motívu, ako verejný činiteľ, ako člen extrémistickej skupiny, alebo za krízovej situácie."

V zahraničí viacerých ľudí, ktorí šírili podobné nenávistné statusy a komentáre, už viackrát odsúdili.