Print this page

Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO) Reprofoto FB Polícia SR

Jedným z najobľúbenejších a najprimitívnejších hoaxov, ktoré už roky šíria konšpirátori je hrozba chemtrails – ide o teóriu, že lietadla do ovzdušia rozprašujú rôzne škodlivé baktérie, vírusy a iné látky s cieľom poškodzovať krajinu, civilizáciu.

 

Viditeľné sú ako biele čiary na oblohe. Ľudí, ktorí veria tejto hlúposti, je stále neúrekom. Aj preto Polícia SR oslovila odborníka - riaditeľa Letky Ministerstva vnútra Dalimíra Pišťanského - aby vysvetlil, ako vznikajú na oblohe biele čiary.

„Nikomu nepríde divné, keď v zime sa mu z dychu urobí obláčik. To isté sa deje za lietadlom, akurát s tým rozdielom, že výfukové plyny majú teplotu približne 600 stupňov Celzia a vonkajšia teplota je -60. Takže deje sa v podstate to isté, len s tým rozdielom, že kým pri dychu je oblak tvorený vlhkosťu dychu, pri lietadle sa to deje napak - za lietadlom sa vlhkosť vonkajšieho prostredia skondenzuje a vytvoria sa kondenzačné čiary,“ hovorí Pišťanský.

Čiže ak sa veľké množstvo horúceho plynu, obsahujúceho sadze, spaliny a vodnú paru, ktorý vzniká pri spaľovaní paliva, premiešavajú s okolitým studeným vzduchom ,vzniká oblak alebo kondenzačné pásy. Ich dĺžka, tvar závisia od druhu paliva, nemrznúcej kvapaliny, výkon motora ale aj výšky letu či vlhkosti vzduchu.

Odporúčame aj: Adela Vinczeová zmenila názor, už neobhajuje Zem a Vek (VIDEO)

Šíriť škodlivé látky takto vzduchom by podľa neho bolo neefektívne: „Postrekovať z takej veľkej výšky je pre mňa neúčinná vec. Fakt si treba uvedomiť, že vonkajšia teplota je – 60 stupňov a akákoľvek iná látka v kvapalnom skupenstve by okamžite zamrzla,“ povedal Pišťanský.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.