Print this page

Pozrite sa, ako vytvorili falošné video o moslimovi na katedrále pri vzniku požiaru (VIDEO)

Dôvod vzniku požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži je stále neznámy. Francúzske úrady vyhlásili, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmysel a podpaľačstvo.

 

Doposiaľ nezaistili žiadne dôkazy podpaľačstva a terorizmu s tým, že požiar môže súvisieť s prebiehajúcim projektom renovácie katedrály. Vyšetrovanie pokračuje.
Na internete sa však okamžite začali šíriť rôzne sprisahanecké teórie, o tom, kto oheň založil. Jednou z nich je aj hoax, že za požiarom je teroristický útok a moslimovia.

Táto teória sa opiera o nekvalitný záber postavy, ktorá sa pohybuje na balkóne priečelia veže katedrály v čase, keď katedrála horela.

 

Video zverejnil Equinox News Network a v komentári k videu píše: "V čase, keď začalo horieť, na katedrále neboli žiadni pracovníci ... Takže kto je ten chlapík oblečený v moslimskom oblečení?"

Video má tisícky zdieľaní a začalo sa objavovať na mnohých pochybných weboch s nasledujúcimi textami: Moslim na Notre Dame, v čase, keď oheň začína alebo Jasne viditeľný moslim na záberoch katedrály Notre Dame, v čase, keď požiar vypukol. Zdá sa, že zničenie 850-ročnej katedrály bolo islamským bojom. Je na čase bojovať.

Alebo Prečo bol tento moslim na katedrále Notre Dame, keď oheň začal? s týmto textom zdieľa video pochybný web Hala Turnera, ktorý pravidelne šíri nenávistné a falošné správy.

Na videu nie je žiaden terorista ani moslim, ale požiarnik a nie v čase, keď požiar začínal, ale keď už strecha bola v plameňoch a v okolí boli záchranné zložky. Ide o záber stanice CNBS, ktorá vysielala naživo a snímala aj práce požiarnikov.

Záber bol vytrhnutý z trojhodinového videa CNBS, približne od 42 minúty:

 

Na zábere vidieť, ako sa na balkóne veže pohybujú požiarnici. Práve záber s požiarnikom bol použitý na hoax, s tým, že bol upravený  do horšej kvality s použitím modrého filtra tak, aby postava požiarnika v reflexnom odeve nebola zreteľná a divák mal pocit, že muž má moslimské oblečenie.

Pôvodný záber

Manipulovaný záber

Manipuláciu videa rozobralweb Politifact, čo si všimla stránka Dezinformácie, hoaxy a manipulácie.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.