Print this page

Hoaxom o čipovaní ľudí cez občiansky preukaz sa zaoberá už aj polícia Foto: MV SR

V posledných dňoch rozšírili viaceré konšpiračné weby ale aj politici hoax o hrozbe sledovania ľudí cez čip na občianskom preukaze, podľa nich chce Brusel ľudí “očipovať” a oberať o súkromie.

 

Článok prokremeľského webu Hlavné správy s názvom „Poslanci ostali v úžase: Brusel nám vnucuje novú zákernú pascu. Onedlho máme byť všetci očipovaní“ sa dostal k tisíckam ľudí. Vychádzal z vyjadrení poslanca Mariana Kotlebu a Milana Krajniaka na rokovaní bezpečnostného výboru v parlamente.

Krajniak na výbore povedal, že ktokoľvek, kto pôjde okolo majiteľa takéhoto preukazu, môže získať jeho údaje. „Ako ľudia v Číne, budeme už aj u nás skenovaní, každý náš pohyb, nielen cez GPS, ale aj cez identifikačný doklad.“

„Hovorí sa, že deti v západnej Európe miznú vďaka tomu, že majú zdravé obličky a niekto si ich na diaľku vytipoval,“ povedal Kotleba.

„Článok prekrútil zmysel pripravovaného nariadenia Európskej únie, ktoré má predchádzať zneužívaniu preukazov totožnosti zo strany teroristov alebo kriminálnych skupín,“ napísal Denník N, ktorý na šírenie hoaxu upozornil. Veľká časť občianskych preukazov má čip už od roku 2013.

Informácia o čipovaní občianskych preukazov, ktoré by mali obsahovať citlivé údaje a mali by byť ľahko zneužiteľné, podľa polície nie je pravdivá. „Odmietame, že by EU zavádzala „čipovanie ľudí“ formou čipovania občianskych preukazov. Je to otázka zvýšenia bezpečnosti v dobe, keď terorizmus nie je v Európe ničím výnimočným. Slušní občania nemusia mať žiadne starosti,“ napísala polícia.

EU pripravuje návrh na čipovanie občianskych preukazov v rovnakej podobe, ako sa dnes čipujú cestovné pasy. Čip obsahuje základné informácie o jeho vlastníkovi, ku ktorým sa dostane napríklad policajt na letisku. „Čipovanie občianskych preukazov je otázkou zvýšenia bezpečnosti slušných ľudí. Vďaka nemu sa falšovanie občianskych preukazov stane oveľa ťažším,“ píše polícia.

Cestovné pasy s biometrickým čipom existujú už od roku 2008, takže momentálne už iná verzia pasu nie je v platnosti.

Odporúčame aj: Opäť sa šíri hoax o novom pravidle Facebooku

Poslanec Sme rodina Milan Krajniak zároveň zdieľal sponzorovaný status, kde napísal, že „v čipe občianky budeme mať čoraz viac citlivých údajov - napr. zdravotný stav a gauneri budú môcť nadiaľku scanovať tieto informácie a obchodovať s nimi.“

„Rozumieme, že verejnosť môže mať otázky ohľadom zneužitia údajov, ktoré obsahujú čipy v pasoch a ktoré budú v občianskych preukazoch. Čítačkami týchto čipov disponujú iba kompetentné inštitúcie. Samotné načítanie čipu je možné nanajvýš z diaľky zopár centimetrov, nie je možné chodiť s čítačkou po ulici a načítavať osobné údaje. A keďže mnoho z vás vlastní biometrický cestovný pas už mnoho rokov, viete si sami zvážiť či ste vôbec boli niekedy zneužitý v oblasti osobných údajov,“ reagovala polícia.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.