Print this page

Pápež vyzval novinárov, aby sa vyhýbali falošným správam a aby sa zaoberali ľuďmi (VIDEO) Twitter Archbishop of Canterbury

Pápež František dnes vyzval novinárov, aby sa vyhýbali falošným správam a aby sa zaoberali ľuďmi, ktorí sú v ťažkej situácii, ale už im nie je venovaná pozornosť.

 

Pri stretnutí so zahraničnými spravodajcami vo Vatikáne tiež vzdal česť novinárom, ktorí zomreli pri výkone svojej práce, a zdôraznil, že sloboda médií je indikátor toho, v akom stave sa daná krajina nachádza.

"S bolesťou som si vypočul štatistiky o vašich kolegoch, ktorí boli v mnohých krajinách zabití pri statočnom a zapálenom výkone svojej práce, keď informovali o tom, čo sa deje vo vojnách, a o ďalších dramatických situáciách, v ktorých na svete žije toľko našich bratov a sestier," povedal František.

 

Sloboda tlače a sloboda slova je dôležitým ukazovateľom toho, v akom stave sa nachádza "zdravie štátu", poznamenal pápež, bez toho, aby menoval nejakú krajinu. "Nezabúdajme, že jednou z prvých vecí, ktorú diktatúra robí, je odstránenie slobody médií alebo jej predstieranie," dodal.

"Potrebujeme novinárov, ktorí sú na strane obetí, na strane tých, ktorí sú prenasledovaní, na strane tých, ktorí sú vylúčení, odsunutí, diskriminovaní," povedal František pri stretnutí s niekoľkými stovkami novinárov.

Agentúra AP uviedla, že František sa stretáva so spravodajcami pravidelne pri svojich zahraničných cestách, dnešná akcia je však prvou schôdzkou pápeža so Združením zahraničných novinárov v Ríme od roku 1988, kedy je usporiadal Ján Pavol II.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.