Print this page

Podvodníci zneužili tvár známeho moderátora

Po Branislavovi Jobusovi či Tomášovi Maštalírovi sa podvodníci snažia vylákať od ľudí peniaze a osobné údaje aj cez tvár známeho moderátora.

 

Na facebooku sa šíri sponzorovaný odkaz na článok s názvom Last minute: Milionár rozdáva v SR peniaze. Pri sponzorovanom odkaze je fotka známeho moderátora RTVS Ľubomíra Bajaníka s komentárom: "Takto veru dlho bohatý nebude."

"Ide o zneužitie môjho mena a ukradnutie fotografie. Dištancujem sa od toho," reagoval na podvod moderátor Bajaník.

Po prekliku na článok sa čitateľ dostane na stránku, ktorá sa tvári ako stránka ekonomického webu.

 

Pri bližšom pohľade je hneď zrejmé, že ide o podvodnú stránku, ktorá láka ľudí na čudné investície. Stránka je urobená v kostrbatej slovenčine a češtine, prekliky sú na neexistujúce stránky. V článku sa už fotka moderátora ani jeho meno neobjavuje. Pod fotkou sú podozrivé nadšené komentáre v zlej slovenčine od cudzincov.

 

Ide o klasický podvod, keď sa podvodníci snažia cez fotku známej osoby a sľubovanie ľahkej výhry získať od ľudí peniaze na podvodný virtuálny produkt. Stránka láka ľudí, aby sa zapojili do kasínovej online hry, v ktorej sľubujú bez pričinenia výhru milión a viac. Požaduje však od nich, aby zaplatili vstupný vklad minimálne 10 eur, ale aj osobné údaje.

Odporúčame aj: Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

V článku sa píše aj o šťastnom výhercovi. „Toto je Marek Bača z Košíc, ktorý minulý týždeň po vložení 20 € získal 2,63 milióna eur. Teraz sa chystá presťahovať sa do Španielska.“ Aj jeho meno a fotka je podvod. Na fotke nie je Bača z Košíc. Fotka je stiahnutá z internetovej relácie Supercars of London a je na nej účinkujúci v britskej zábavnej relácii.

Ide opäť to podobný podvod, ako sa šíril vo veľkom nedávno, keď podvodníci zneužívali tvár hudobníka a spisovateľa Branislava Jobusa, herca Tomáša Maštalíra či moderátora TA3 Petra Bielika.

Podrobnosti: Podvodníci zneužili meno Maštalíra, Jobusa, TA3 aj otca Jána Kuciaka

Dokonca vtedy bolo zneužité aj meno otca zavraždeného novinára Jozefa Kuciaka. Jobus podal trestné oznámenie na nestotožneného páchateľa. Rovnaký postup odporúča polícia aj tým, ktorí na vymyslený produkt naleteli.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.