Print this page

Aj Rusko pripravuje film o Černobyle - s konšpiračnou teóriou, že za haváriou je agent CIA (VIDEO) Foto: HBO

Dramatická päťdielna miniséria Černobyľ spoločnosti HBO má mať ruskú konkurenciu.

Populárna miniséria z dielne americkej HBO o katastrófe v Černobyle vyvolala v Rusku rôznorodé reakcie. Mnohé prokremeľské médiá hľadajú za seriálom manipulácie a očierňovanie Ruska. Napríklad denník Komsomolskaya Pravda napísal, že za seriálom stojí zahraničná konkurencia Rosatomu (Federálnej agentúry pre atómovú energiu Ruskej federácie), ktorá chce podkopať reputáciu Ruska ako jadrovej veľmoci.

 Ukážka zo seriálu z produkcie HBO:

Rusko chce ponúknuť vlastný seriál o katastrófe na černobyľskej jadrovej elektrárni z roku 1986. Točí ho televízia NTV s finančnou podporou ruského ministerstva kultúry. Scenár vychádza z konšpiračnej teórie, že o černobyľskú elektráreň sa zaujímala americká tajná služba CIA, ktorej agenta hľadá dôstojník sovietskej kontrarozviedky.  NTV, ktorá patrí do mediálnej skupiny Gazprom Media vo vlastníctve energetického koncernu Gazprom, je známa svojim prokremeľským zameraním.

Odporúčame aj: Pozrite sa, ako režim cenzúroval a prekrúcal informácie o Černobyle (VIDEO)

Podľa agentúry RBK hlavná príčina výbuchu vo filme je infiltrácia tajným agentom CIA, ktorý vykonal sabotáž, čiže, že Amerika ublížila a sabotovala činnosť ruských občanov, ktorí na to doplatili. Ruský seriál sa pripravuje od roku 2014, kedy dostal ministerský grant vo výške 30 miliónov rubľov (okolo 400 tisíc eur), uvádzajú ruské médiá. Pôvodný plán, že sa do kín dostane v decembri 2016, tvorcom nevyšiel, podľa RBK by sa tak malo stať tento rok. Nakrúcalo sa v Rusku aj v susednom Bielorusku.

Hlavným hrdinom snímky je podplukovník sovietskej rozviedky Andrej Nikolajev, ktorého KGB vyslala do mesta Pripjať neďaleko elektrárne na plnenie kontrašpionážnej úlohy. Predmetom jeho záujmu je agent americkej tajnej služby CIA Albert Lenc. Podľa RBK chce Lenc vyhodiť elektráreň do povetria a Nikolajev mu v tom má zabrániť.

Verzie HBO sa v Rusku stretla s nejednoznačným prijatím. Mnoho médií má voči filmu výhrady, minister kultúry Vladimir Medinskij ale snímku vcelku pochválil. "Mysleli sme si, že to bude horšie," povedal agentúre Interfax. Tvorcovia preukázali "úctu k prostým ľuďom, k ich hrdinstvu a obetavosti," povedal minister. Jeden z žijúcich likvidátorov havárie Lev Bočarov ale redakcii servera RG povedal, že "pravdy je vo filme málo".

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.