Print this page

Polícia preveruje nenávistné komentáre k práci redaktorky ČRo Reprofoto: FB T. Oakmura

Česká polícia preveruje komentáre niektorých ľudí na facebooku, ktorý reagovali na vyjadrenie predsedu SPD Tomia Okamuru o redaktorke Českého rozhlasu (ČRo), ktorá mu položila v stredu v Snemovni otázky súvisiace s prípadom znásilnenia na Litoměřicku.

 

Okamura na facebooku redaktorku kritizoval za spôsob, akým s ním chcela hovoriť o kriminálnom čine a jeho okolnostiach. Reagoval na prípad z Litoměřicka, kde bolo v utorok znásilnené mladé neplnoleté dievča. Polícia z činu obvinila mladého muža pôvodom z Afriky, povedala ČTK v stredu štátna zástupkyňa Věra Šípalová. Súd dnes bude rozhodovať o väzbe pre cudzinca.

Okamura okrem iného napísal, že za útokom stojí migrant z Afriky vyhostený z Nemecka. Práve na zdroj tejto informácie sa ho redaktorka okrem iného pýtala. "Český rozhlas dlhodobo ohovára a špiní SPD a cenzuruje naše názory, aby neboli počuť. Je to v podstate ďalšia slniečkárska politická strana, ktorá za verejné peniaze manipuluje verejnú mienku v prospech jedného názorového prúdu," napísal po rozhovore Okamura na facebooku s tým, že SPD zatiaľ nemá silu na to, aby ovplyvnila Radu ČRo. Vyzval tiež užívateľov sietí, aby sa k sporu vyjadrili. Tí vo svojich príspevkoch nabádali k násiliu proti redaktorke.

Riaditeľ ČRo René Zavoral označil Okamurovo vyjadrenie na sociálnej sieti za útok na podstatu Českého rozhlasu ako verejnoprávneho média a porušenie demokratických princípov, na ktorých stojí spoločnosť.

"To, čo sa rozpútal na facebooku Tomio Okamura voči novinárke ČRo, je odporné. Chcel by som uistiť verejnosť, že Polícia ČR sa celou záležitosťou zaoberá," uviedol Hamáček na twitteri.

 Podľa Zavorala postupovala redaktorka úplne v súlade s bežnými štandardmi práce ČRo. Uviedol, že informáciu o tom, že páchateľom je muž z Afriky vyhostený z Nemecka, oficiálne zdroje popreli. "Informáciu, že išlo o afrického imigranta prepusteného z výkonu trestu v Drážďanoch, uviedol na svojom facebookovom profile aj podpredseda Poslaneckej snemovne PČR Tomio Okamura. Preto sme požiadali našu spravodajkyňu v Snemovni, či by jej mohol tieto zistenia potvrdiť a uviesť zdroje, z ktorých čerpal. Pýtala sa ho veľmi slušne a profesionálne. Hneď po prvej otázke ale prešiel do útoku a začal kritizovať prácu niektorých médií, najmä Českého rozhlasu, "uviedol a dôrazne odmietol, že ČRo trestný čin akokoľvek bagatelizoval.