Print this page

Podvodné videá sa snažia vylákať prihlasovacie údaje Ilustr.ofot: Facebook

Na facebooku sa šíria videá, ktoré sa snažia od užívateľov vylákať prihlasovacie údaje.

 

Na nový druh podvodu upozornila bezpečnostná spoločnosť Eset. „Údaje môže využiť na ďalšie šírenie tohto podvodu alebo na zisk prístupu ku konverzáciám alebo fotografiám obete,“ vysvetľuje Lukáš Štefanko, výskumník škodlivého kódu zo spoločnosti Eset.

Falošný alebo hacknutý facebookový profil vloží do skupiny šokujúcu informáciu v slovenčine s obrázkom videa, ktoré má tento šokujúci incident zachytávať.
Pod obrázok, v prvom komentári, zároveň vloží link na stránku, kde sa má video nachádzať.

 

Ak obeť na link klikne, je presmerovaná na falošnú facebookovú prihlasovaciu stránku. Ak do nej vloží svoje prihlasovacie údaje, získa ich útočník a spolu s nimi aj prístup do účtu ďalšej obete. „Útočník v tomto prípade zneužíva ľudskú zvedavosť, pri ktorej obeť prestáva racionálne uvažovať. Niektoré útoky cez sociálne médiá sú už v tak dobrej slovenčine, že im ľudia jednoducho naletia,“ varuje Štefanko.

Odporúčame aj: Pozor na podvodné maily, môžu obrať vašu spoločnosť o tisícky

Pred takýmto typom útoku sa dá chrániť zapnutím funkcie dvojstupňového overovania na Facebooku. Pri prihlásení z každého nového zariadenia je používateľovi na mobil odoslaný jedinečný kód, ktorý musí použiť pri prihlásení. Ak útočník obeti ukradne prihlasovacie údaje, nebude sa môcť prihlásiť do jej účtu, keďže nebude mať jednorazový kód. Funkciu dvojstupňového overovania je možné zapnúť v nastaveniach pod Zabezpečenie a prihlasovanie - Používať dvojstupňové overenie, radí Eset.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.