Print this page

Twitter a Facebook obvinili Čínu z dezinformačnej kampane

Sociálne siete Twitter a Facebook zablokovali mnoho účtov, ktoré sú podľa ich názoru spojené s dezinformačnou kampaňou Číny zameranou na hongkonské protesty.

 

Twitter v dnešnom vyhlásení uviedol, že zablokoval 936 účtov, ktoré sú s touto aktivitou spojené. Spoločnosť uviedla, že cieľom dezinformačnej kampane bolo "zasiať politické nezhody v Hongkongu a podkopať legitimitu a politické protesty", ktoré na tomto poloautonómnom území pokračujú už desiaty týždeň.

"Na základe nášho dôkladného vyšetrovania máme spoľahlivé dôkazy, že ide o koordinovanú, štátom podporovanú operáciu," uviedol Twitter na svojom blogu. "Konkrétne sme identifikovali veľké zhluky účtov, ktoré konajú koordinovane tak, aby zosilňovali účinok správ vzťahujúcich sa k protestom v Hongkongu."

Facebook vo vyhlásení uviedol, že na základe upozornenia spoločnosti Twitter odstránil sedem stránok, tri skupiny a päť účtov, ktoré boli zapojené do koordinovaného, ​​neautentického správania zacieleného proti Hongkongu.

Odporúčame aj: Značka Versace sa ospravedlnila Číne za tričká s Hongkongom

Bývalá britská kolónia Hongkong, ktorá sa v roku 1997 vrátila pod čínsku správu, čelí najväčšej politickej kríze za desiatky rokov. To, čo začalo ako protest proti zákonu o vydávaní stíhaných do pevninskej Číny, postupne prerástlo v požiadavku väčšej demokratickosti politického systému a odstúpenie správkyňa Hongkongu Carrie lámovej. Medzi požiadavkami sa objavuje aj obmedzenie vstupu turistov z pevninskej Číny do Hongkongu.