Print this page

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami Youtube TheEllenShow

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

 

Niektorí z nich však skresľujú realitu, pretože k svojim príspevkom pripájajú aj niekoľko rokov staré fotografie, uviedla dnes agentúra AFP.

"Náš dom horí. Doslova," napísal napríklad na twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý situáciu označil za medzinárodnú krízu. K svojmu tweetu ale pripojil fotografiu, ktorú podľa AFP zverejnil americký fotograf Loren McIntyre, ktorý zomrel v roku 2003.

 

Tiež čílsky prezident Sebastián Piňera, ktorý na twitteri ponúkol Brazílii a Bolívii pomoc v boji s požiarmi v Amazónii, pripojil staršiu fotografiu. Podľa AFP ju zverejnil novinár agentúry Reuters Nacho Doce v roku 2013.

Zavádzajúcu fotku dal k svojej výzve za záchranu Amazónie aj herec Leonardo DiCaprio, ktorý pripojil obrázok požiaru lesa v peruánskom Puerto Maldonado z roku 2016. Do Peru sa teraz požiar amazonského pralesa nerozšíril.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

#Regram #RG @IamNickRose: Terrifying to think that the Amazon is the largest rain forest on the planet, creating 20% of the earth’s oxygen, basically the lungs of the world, has been on fire and burning for the last 16 days running, with literally NO media coverage whatsoever! Why?

Príspevok, ktorý zdieľa Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio),

Výzvu aj ponuku pomoci zverejnil na Instagrame tiež pilot Formuly 1 Lewis Hamilton, ktorý tiež pripojil fotku od zosnulého McIntyrea.

Portugalská futbalová superstar Cristiano Ronaldo varoval svojich 180 miliónov sledujúcich používateľov Instagramu, že amazonský prales horí už tri týždne. Avšak pridal k tomu fotku, ktorá bola podľa AFP zhotovená v juhobrazilskom štáte Rio Grande do Sul, kde amazonský prales vôbec nie je.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

The Amazon Rainforest produces more than 20% of the world’s oxygen and its been burning for the past 3 weeks. It’s our responsibility to help to save our planet. #prayforamazonia

Príspevok, ktorý zdieľa Cristiano Ronaldo (@cristiano),

Tiež uruguajský futbalový útočník z klubu FC Barcelona Luis Suárez vyzval k záchrane Amazónie a k príspevku pripojil fotku z roku 2015.

V reakciách užívateľov sociálnej siete sa objavil aj komentár, ktorý porovnáva ohlasy na terajšiu situáciu v Amazónii s ohlasmi na tohtoročný požiar parížskej katedrály. Pri fotke horiacej katedrály je popis "280.000.000 dolárov za 24 hodín" a fotky s nápisom "pľúca Zeme" sa píše "0 dolárov za 17 dní".