Print this page

Lovci šarlatánov pripravili príručku ako nepodľahnúť medicínskym bludom (VIDEO) Reprofoto Artis Omnis

 Vychádza príručka ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom. Tím lekárov, ktorí stoja za projektom Lovci šarlatánov, už na svojej stránke nie sú veľmi aktívni. Pripravil však špeciálnu knihu, ktorou sa snažia vyvrátiť nielen bludy, ktoré šíria weby ako badatel.net, ale aj tie, ktoré sa z času na čas objavia aj v bežných médiách.

Kniha tímu lekárov na čele s Rolandom Oravským s názvom Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu apodtitulom Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom je už v predpredaji.

„Nečakáme, že zmeníme názor ľudí, ktorí si žijú vo svojom konšpiračnom svete − hoci by to bolo ozaj fajn. Nevadí. Aj tak sa primárne zameriavame na tých, ktorí sa iba „rozhodujú“, komu veriť. Hlavne − ale nielen − pre nich je určený náš boj za zdravý rozum, kritické myslenie a propagáciu reálnej medicíny,“ píšu Lovci šarlatánov. Autori sa venujú antivaxerom, biorezonancii, domácim pôrodom, ale aj homeopatii, kvantovaniu, prekysleniu organizmu a ďalším témam, ktoré šíria konšpiračné weby ako Badatel.net.

""Za tých pár rokov, čo fungujeme, by sa zdalo, že sme sa vyjadrili ku všetkým veľkým témam v oblasti alternatívnej medicíny, či medicínskych mýtov. Lenže zdania klame. Doteraz sme napríklad neposkytli nijaké komplexné vyjadrenie k témam, ako sú domáce pôrody, diéty na liečbu rakoviny (áno,o tzv. "alkalickej diéte", sme popísali veľa, ale čo napr. Warburgov efekt, ketogénna, či Gersonova diéta?)," dodávajú tvorcovia.

Autorský tím príručky pod vedením lekára Rolanda Oravského tvorí dvanásť lekárov a iných odborníkov z oblasti imunológie, epidemiológie, nutričnej terapie, farmácie či psychológie, ktorí pôsobia nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Nemecku, Veľkej Británii či USA.

Reprofoto Artis Omnis

Lovci šarlatánov od roku 2013 reagujú na medicínske nezmysly, ktoré sa šíria po internetových stránkach, na sociálnych sieťach a v spoločnosti.

Hlavný autor Roland Oravský pôsobí ako lekár – internista v nemeckom meste Chemnitz. Píše vzdelávacie články z oblasti medicíny na invivomagazin.sk, v minulosti prispieval aj do denníkov SME, Denníka N a do časopisu Quark. Jeho novela Hypnos vyhrala súťaž Detektívka roka 2013.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.