Print this page

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city Zdroj: 4ka

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.

 

"Na rozdiel od pokusov v minulosti, podvodníci tentoraz použili novú, sofistikovanú schému a ľudí sa snažili oklamať prostredníctvom hlášky v českom jazyku. Operátor útok včas odhalil a okamžite zablokoval hovory z krajín, odkiaľ podozrivé telefonáty prichádzali," informuje oerátor v tlačovej správe.

Kým doteraz neznáme čísla z exotických krajín iba prezváňali, v najnovšom útoku po zodvihnutí hovoru sa ozve príjemný ženský hlas, ktorý v češtine naliehavo oznámi: „Ahoj. Toto je volanie od rodiny a priateľov, prosím, pozorne počúvajte. Rodina alebo priateľ požiadali o tento hovor. Táto služba je zdarma na použitie. Budeme vás teraz prepojovať, prosím, neskladajte tento hovor. Ďakujem.“ Za tento hovor, keďže je prichádzajúci, zákazník neplatí.

Telefonát je následne akoby prerušený a dôverčivý zákazník, často v obave, kto z rodiny či známych mu volal, sa ozve späť. "Ale keďže tu už ide o hovor do exotických krajín, často na čísla v 4. zóne, minúta takéhoto volania môže stáť až 4 eur," upozorňuje 4ka.

„Hneď ako sme zaregistrovali tento útok, keď v pondelok 11.11. večer automaty obvolávali tisíce našich zákazníkov, sme okamžite zablokovali hovory z krajín, odkiaľ útok prichádzal. Ide o bezprecedentne najmasívnejší útok v histórii operátora,“ hovorí technický riaditeľ 4ky Patrik Kollaroci.

Po zákroku operátora boli zablokované hovory z nasledujúcich krajinách: Gabon, Guyana, Zimbabwe, Nauru, Cookove ostrovy a niektoré regióny Bosny a Hercegoviny

4ka upozorňuje všetkých zákazníkov, aby boli obozretní, najmä ak sa na displeji telefónu objaví číslo s inou zahraničnou predvoľbou. „Ak podobný hovor neočakávate, navyše je z exotickej krajiny, nedvíhajte ho a najmä nevolajte naspäť. Upozornite na podobné prípady aj svojich rodinných príslušníkov, najmä deti, ak majú už mobilný telefón,“ dodáva Kollaroci.