Print this page

Facebook tento rok zmazal vyše päť miliárd falošných účtov Zdroj: Facebook

Sociálna sieť Facebook v prvých deviatich mesiacoch tohto roka zakročila proti 5,4 miliardám falošných účtov. Väčšinu zablokovala niekoľko minút po založení, uviedla v novom vydaní štatistík. Facebook do tohto prehľadu prvýkrát zahrnul tiež čísla o sociálnej sieti Instagram.

 

Údaje o odstraňovaní nepovoleného obsahu vydáva Facebook už po štvrtýkrát. Oproti skorším správam je v tej aktuálnej nova kategória príspevkov týkajúcich sa samovrážd a sebapoškodzovania. "Odstraňujeme obsah, ktorý zobrazuje samovraždu alebo sebapoškodzovanie alebo k nim nabáda," vysvetlil jeden z viceprezidentov Facebooku Guy Rosen.

Na najväčšej sociálnej sieti sveta bolo v tejto súvislosti v druhom a treťom štvrťroku vymazaných približne 4,5 milióna príspevkov. V prípade Instagramu to bolo v uvedených šiestich mesiacoch skoro 1,7 milióna príspevkov, pričom v oboch kvartáloch bolo necelých 80 percent odhalených skôr, než si ich ktokoľvek zobrazil. Pri facebooku bol tento ukazovateľ nad 95 percentami.

Falošné účty

Facebook odhaduje, že aj v uplynulých mesiacoch tvorili falošné účty približne päť percent profilov, ktoré počíta do štatistiky o počte "aktívnych mesačných užívateľoch". Do tohto ukazovateľa nezahŕňa podvodné profily odstránené do niekoľkých minút od ich registrácie. Spoločnosť vraj tiež každý deň zablokuje milióny pokusov o vytvorenie falošných účtov.

Počet zmazaných neautentických účtov bol zatiaľ najvyšší v prvých troch mesiacoch roka, kedy ich Facebook deaktivoval 2,2 miliardy. V ďalších štvrťrokoch to bolo 1,5 a 1,7 miliardy, pričom firma tento vývoj vysvetľuje zlepšením schopnosti blokovať podobné profily ešte pred ich založením. Čo sa týka Instagramu, nie sú zatiaľ dostupné podobné štatistiky, pretože nová správa obsahuje len údaje o mazaní obsahu súvisiaceho so samovraždami, sexuálnym zneužívaním detí, teroristickou propagandou a predajom zbraní či drog.

Potláčanie prejavov nenávisti

Rovnako ako v prípade falošných účtov hovorí Facebook aj o efektívnejšom potláčaní prejavov nenávisti. Od druhého kvartálu tohto roka začal niektoré takéto príspevky na svojej hlavnej platforme odstraňovať automaticky, bez toho, aby do procesu zasahoval moderátor, čo vraj umožnil technologický pokrok. "Robíme to len vo vybraných prípadoch a je to možné len vďaka tomu, že sa naše automatizované systémy vytrénovali na státisícoch, ak nie miliónoch rôznych príkladov nepovoleného obsahu," napísal Rosen.

Od júla do septembra zakročil Facebook proti siedmim miliónom nenávistných príspevkov, čo oproti predchádzajúcim dvom štvrťrokom predstavuje nárast o tri milióny. Zároveň sa zvýšil na 80 percent podiel problémového obsahu, ktorý sociálna sieť odhalila, bez toho aby ho nahlásil niektorý z užívateľov. Zároveň bolo takmer 170 tisíc zo stiahnutých príspevkov v treťom kvartáli odblokovaných po proteste autora. Rosen konštatuje, že aj napriek pokroku sú technológie na odhaľovanie prejavov nenávisti stále nedokonalé a "chyby sa stále môžu diať".