Print this page

Opäť sa šíri 8-ročný hoax, že Rómovia nemusia platiť za lieky, reaguje aj ústredie práce Reprofoto youtube

Na facebooku sa rozšíril hoax starý minimálne 8 rokov o tom, že Rómovia nemusia platiť za lieky.

Šíri sa napríklad z profilu Beáty Horníkovej, kde bo zverejnený v roku 2011 a dnes má 20 tisíc zdieľaní.

Polícia upozorňuje, že tak veľkým šírením manipuluje publikum v počte viac ako 100 000 užívateľov. Pripomína, že uvedené informácie nie sú pravdivé.

„Ide o falošnú správu, ktorá sa na sociálnych sieťach objavuje už niekoľko rokov. Jednoznačne má za cieľ vyvolávať v radoch väčšinového obyvateľstva animozitu voči etnickej skupine Rómov,“ píše v stanovisku Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny nevystavujú žiadne potvrdenie pre poberateľov štátnych sociálnych dávok vrátane pomoci v hmotnej núdzi, ktoré by poberateľa oprávňovalo na zľavy alebo na bezplatné poskytovanie liekov. Pre poberateľov pomoci v hmotnej núdzi platia v oblasti zdravotného poistenia presne rovnaké pravidlá ako pre ostatných občanov.

Taktiež podotýkame, že úrady práce poskytujú štátne sociálne dávky a aj ostatné služby na občianskom princípe. Úrady neevidujú etnický pôvod klientov a poskytujú dávky aj služby všetkým občanom bez rozdielu, ak splnia zákonom stanovené podmienky, dodáva úrad práce v stanovisku.

Takto sa šíril v minulosti. Tu je česká verzia z roku 2011

Verzia hoaxu z roku 2013: