Print this page

Čaputová: Nie je pravda, že Prezidentský palác je nasvietený na dúhovo (FOTO) Foto: KP SR, FB Eugen Korda

Prezidentka Zuzana Čaputová vyvracia dezinformácie o dúhovom osvetlení Prezidentského paláca.

Od minulého týždňa sa po sociálnych sieťach, dezinformačných weboch ale aj v Bratislavských novinách rozšili články o tom, že prezidentka sa rozhodla vysvietiť svoje sídlo v centre Bratislavy na dúhovo.

Už pri prvých fotkách, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, ľudia z prezidentskej kancelárie to komentovali so slovami, že dúhová farba osvetlenia sa objavila na paláci len počas skúšania osvetlenia. Fasáda a osvetlenie prechádzajú rekonštrukciou. „Bola to skúška nového osvetlenia. Nik nejde robiť diskotéku, ale uznajte, že test urobiť po inštalácii treba,“ napísal poradca prezidentky na sociálnej sieti.

Fotky urobené počas skúšky osvetlenia sa stali živnou pôdou na nenávistné komentáre na LGBT komunitu, Čaputovú jej liberálne názory, údajný nevkus, ktoré živili aj články z dezinformačných webov infovojna.sk, Hlavnydennik.sk, denniks.sk Nad dúhovým osvetlením sa pobúril aj novinár Eugen Korda, ktorý zverejnil fotku medzi prvými. O farebnom osvetlení písali medzi prvými Bratislavské noviny, ktoré urobili aj anketu medzi ľuďmi. Po reakcii prezidentskej kancelárie zverejnili ešte jeden vysvetľujúci článok.

Hoax šíri hlavne poslanec Smeru Ľuboš Blaha, jeho status má už viac ako tisíc zdieľaní.

Reprofoto Infovojna.sk

Reprofoto Denník S

Reprofoto Bratislavské noviny

Najprv dezinformácie o dúhovom osvetlení vyvracala kancelária. V nedeľu podvečer už reagovala aj samotná prezidentka. Na jej profile hovorca Martin Strižinec zverejnil toto vyhlásenie: „Internetom sa šíri dezinformácia, že Prezidentský palác má nové osvetlenie a že je nasvietený na dúhovo. Nie je to pravda a mrzí ma, že to preberajú aj seriózne médiá a novinári, hoci im stačí prísť si pozrieť palác a na vlastné oči sa presvedčiť, či a ako je nasvietený. Fotky, ktoré sa takto šíria, sú len fotkami zo skúšky funkčnosti svietidiel.“

Odporúčame aj: Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach

Prezidentský palác sa podľa jeho slov stále rekonštruuje a v týchto dňoch sa testuje a nastavuje aj jeho osvetlenie. Dočasne je preto možné vidieť rôzne režimy aj rôzne farebné kombinácie. „Nové osvetlenie bude plne rešpektovať to, že budova je národnou kultúrnou pamiatkou a sídlom hlavy štátu, a zvýrazní jej významné architektonické prvky. V budúcnosti bude možné palác výnimočne osvetliť v rôznych farebných tónoch pri špeciálnych príležitostiach.“

Foto: KP SR

Bežne bude podľa nej osvetlený bežným bielym svetlom. Tak, ako je na priloženej fotke.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.