Print this page

Súd rozhodol o vine Tibora Rostása z konšpiračného časopisu Zem a vek (VIDEO) Reprofoto youtube/Interffairs.ru

Špecializovaný trestný súd dnes v neprávoplatnom rozsudku uznal šéfredaktora konšpiračného magazínu Zem a Vek Tibora Rostása vinným z rozširovania extrémistických materiálov a hanobenia rasy a národa, ktorého sa mal dopustiť v článku Klin Židov medzi Slovanmi.

 

Súd mu uložil peňažný trest štyritisíc eur. Ak pokutu nezaplatí, hrozí mu väzenie tri mesiace.

Rostása prišiel na súd podporiť aj Štefana Harabina, kvôli rušeniu pojednávania ho nechali vyviesť zo súdnej siene

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 17. októbra obžalobu na Špecializovaný trestný súd.

Trestné oznámenie podal v roku 2017 bývalý novinár a bývalý šéf Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla pre podozrenie zo spáchania trestného činu podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a z podozrenia zo spáchania trestného činu výroby a rozširovania extrémistických materiálov. V článku Rostás útočí na Židov, burcuje, aby si Slováci svoju zem bránili a očistili od Židov, inak o ňu prídu.  „Keď sa takéto lživé výroky dookola opakujú a osvojí si ich kritické množstvo majoritného obyvateľstva, nasledujú etické čistky, vyháňanie z domova a masové vraždenie „cudzej“ menšiny,“ píše v posudku k textu článku psychologička Jana Plichtová. V minulosti Rostás písal, že holokaust si Židia zorganizovali sami.

Odporúčame aj: Opitý Tibor Rostás sa na akcii pre deti s pištoľou za pásom vyhrážal, že zavolá Kaliňáka

Reprofoto Zem a vek

Rostás v článku Klin Židov medzi Slovanmi cituje niekoľko osobností slovenských dejín - napríklad Jozefa Miloslava Hurbana, ktorí otvorenie prejavovali antisemitské názory. Podľa Sibylu sa tým Rostás snaží v čitateľovi vyvolať dojem, že išlo o názory prevažujúce a bežné medzi slovenskou inteligenciou 19. a začiatku 20. storočia. „K citátom autor nepridáva žiaden komentár, naopak, z kontextu článku je zrejmé, že sa s nimi stotožňuje," napísal Sibyla v oznámení.

„Uvedené historické citáty využil tak, že čitateľovi časopisu v danom článku predložil tvrdenia, že aj v súčasnej dobe sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť, a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite v Slovenskej republike. Pritom citovaný článok v časopise Zem a vek je distribuovaný a predávaný na území SR a voľne zakúpiteľný v bežnom náklade ľubovoľnými osobami,“ povedala pre TASR Tökölyová, podľa ktorej tým Rostás uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály, a spáchal taký čin verejne a zároveň hanobil skupinu osôb za ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, alebo za ich náboženské vyznanie. Zároveň verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb za ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, náboženské vyznanie.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.