Print this page

EP odsúdil ruský zákon o takzvaných zahraničných agentoch, žiadajú jeho zrušenie Reprofoto RT

Európsky parlament vo štvrtok vyzval Rusko na zrušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch a zastavenie útokov na občiansku spoločnosť a vyjadril podporu ľudsko-právnym aktivistom v krajine.

Poslanci v nelegislatívnom uznesení vyzvali ruské orgány, aby zrušili zákon o tzv. zahraničných agentoch a zosúladili existujúce právne predpisy s ústavou Ruska a jeho záväzkami vyplývajúcimi z medzinárodného práva. Zákon z júla 2012 vyžaduje od ruských mimovládnych organizácií, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia a zapájajú sa do aktivít nejasne opísaných ako politické činnosti, aby sa zaregistrovali na ministerstve spravodlivosti ako „organizácie vykonávajúce funkcie zahraničných agentov“.

Parlament odsúdil aj nedávnu novelizáciu tzv. zákona o tzv. zahraničných agentoch, ktorá výrazne rozširuje jeho rozsah pôsobnosti a umožňuje stigmatizovať aj jednotlivcov ako zahraničných agentov. Podľa poslancov ho tak bude možné uplatniť nielen proti organizáciám, ale selektívne aj proti jednotlivcom z radov občianskej spoločnosti, aktivistom politickej opozície či nezávislých novinárov.

Novelizovaná právna norma tiež stanovuje osobitné požiadavky na registráciu, účtovanie a označovanie publikácií, ktorých porušenie sa považuje za trestný čin sankcionovaný vysokými administratívnymi pokutami alebo odňatím slobody až na dva roky, dodáva uznesenie.

Schválený text zdôrazňuje, že legitímny cieľ zabezpečiť transparentnosť mimovládnych organizácií prijímajúcich finančné prostriedky zo zahraničia nemôže byť dôvodom na opatrenia, ktoré obmedzujú činnosti organizácií pôsobiacich v oblasti demokracie, ľudských práv a právneho štátu. Poslanci vyzvali ruské orgány, aby zastavili akékoľvek obťažovanie, zastrašovanie a útoky zamerané na občiansku spoločnosť. Vyjadrili tiež podporu všetkým jednotlivcom a organizáciám v Rusku, ktoré napriek tomu, že sú terčom represívnych opatrení, stále vykonávajú svoju legitímnu a pokojnú činnosť v oblasti ľudských práv.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.