Print this page

Polícia tvrdí, že status o pokuse uniesť dievčatá v Čachticiach je hoax, autorka sa bráni Ilustr.foto Omediach.com

Vo štvrtok večer sa začala na facebooku šíriť správa, podľa ktorej sa mala dodávka v Čachticiach pokúsiť uniesť dve dievčatá. Podobné informácie sa objavujú na facebooku často, zvyčajne sa ukáže ide o hoax - poplašnú správu. Ako to je v tomto prípade?

Status zverejnila Katarína J.K. z Čachtíc.

Polícia však tvrdí, že ide o hoax a autorku správy predvolá.

Podľa statusu mala byť do prípadu zainteresovaná aj polícia. „Spojili sme sa preto s Polícia SR - Trenčiansky kraj, ktorá nám potvrdila, že nič také jej nebolo hlásené. Ide preto o hoax, ktorý jednoznačne šíri paniku. Pomaly sa začal objavovať aj v iných statusoch, a tiež na Instagrame. Za pár hodín má už takmer 6 000 zdieľaní, takže sa reálne zobrazil desiatkam tisíc ľudí,“ upozorňuje facebooková stránka polície.

Tá sa v diskusii pod statusom bráni, že polícia u nej bola a prípad nahlásila.

"Aj keď v prípade dodávok, ktoré unášajú deti sa v drvivej väčšine takmer vždy jedná o hoax, každé, čo i len najmenšie podozrenie vždy preveríme a boli by sme prví, ktorí by verejnosť informovali o takejto závažnej udalosti. Apelujeme na to, že používatelia sociálnej siete Facebook už musia v dnešnej dobe rátať s tým, že sa jedná o masovokomunikačný kanál, ktorý oslovuje tisíce ľudí a počítať aj so zodpovednosťou pri šírení nepravdivých alebo skresľujúcich informácií, ktoré môžu u verejnosti vyvolať paniku," dodala polícia na facebooku.

 

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.