Print this page

Nedávam Facebooku povolenie … - starý známy hoax sa opäť šíri

Opäť sa vo veľkom šíri starý hoax, ktorý by na sociálnych sieťach mohol byť až aj takým múzejným kúskom. Objavuje v sa v miernych obmenách minimálne od roku 2012.

Tentokrát sa začína vetou: Nezabudnite, že zajtra začína nové pravidlo Facebooku, kde môžu používať vaše fotky. Nezabudnite na termín dnes!!! …

Roky pokračuje touto vetou: Nedávam FACEBOOKU povolenie zdieľať čokoľvek z mojich príspevkov, ktoré som dal na ich stránku, fotky, alebo príspevky, telefónne čísla alebo e-maily...

Po vyrátaní všetkých možných hrozieb je na konci veta: NEZDIEĽAJTE. Kopírovať a prilepiť. A keďže na tento status naletia väčšinou menej online zdatní, tak je tam aj „fundovaný“ návod, ako na to: Preto, podržte prst kdekoľvek v tomto príspevku a objaví sa " kópia Kliknite na "kópiu". Potom choďte na svoju stránku, začnite nový príspevok a položte prst kamkoľvek do prázdneho poľa a paste. Hotovo.

Ide o obdobu hoaxu, ktorý sa šíril v roku 2012 aj v roku 2017, 2018, 2019 aj v roku 2020. Vtedy jeho neznámy autor radil text nezdieľať, ale kopírovať.

Facebook má podmienky užívania zverejnené trvalo na tomto mieste, tam sa o žiadnych nových pravidlách, ktoré spomína hoax, nič nehovorí.

Podmienky Facebooku prijíma užívateľ, ktorý chce sociálnu sieť využívať, komu nevyhovujú, jednoducho ju používať nemusí.

To, ako je zverejnená fotka, status (či pre verejnosť, alebo len istý okruh známych) si určuje užívateľ v nastavení súkromia.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame.