V predvolebnej kampani sa využívali falošné účty, manipulácie aj klamstvá (FOTO, VIDEO)

V predvolebnej kampani sa využívali falošné účty, manipulácie aj klamstvá (FOTO, VIDEO) Reprofoto FB Smer-SD

Prostriedky predvolebného boja sú rôzne. Hoaxy, dezinformácie a manipulácie boli súčasťou kampane a nezneužívali ich len antisystémové strany.

 Tu sú niektoré z nich.

Vyvolávanie strachu, emócií, zveličovanie a aj klamstvá využívali v kampani hlavne Kotlebovci – ĽSNS

V straníckej komunikácii sľubovali, že zabránia „invázii imigrantov, násilníkov a znásilňovačov“. V kampani aj tento rok využívali prvky rasizmu namierené proti rómskemu obyvateľstvu. „Ak tu nebude rapídna radikálna odozva od silových zložiek štátu, tak za päť rokov tu bude Mexiko,“ takto strašil Kotleba ľudí na mítingu na Liptove. Aj tentokrát šírili aj klasické protieurópske hanlivé dezinformácie ako napríklad, že „Brusel vníma Slovákov ako občanov druhej kategórie“, alebo že uprednostňuje „buzerantov a cigáňov“.

Už tradične šíria Kotlebovci nenávistné dezinformácia o mimovládnych organizáciách.

„..., My sme jediná strana, ktorá jasne odmieta vplyv zhubných protinárodných protikresťanských mimovládok na riadenie Slovenska., ...“ povedal Marián Kotleba v predvolebnej debate na JOJ.

Útoky a krivé obvinenia smerom k tretiemu sektoru je jednou z hlavných tém aj ďalších antisystémových strán. Aj preto sa voči tomu významné mimovládky ohradili a zverejnili toto protestné vyhlásenie.

Terčom rasistických útokov sa stala Irena Bihariová, ktorá kandiduje za PS/SPOLU

ĽSNS distribuovala po Slovensku a šíri aj na webe stranícke noviny, v ktorých sa hanlivo vyjadruje o podpredsedníčke Progresívneho Slovenska Irene Bihariovej - píše o nej ako „cigánskej fanatičke“ a šíri o nej hoax, že „ministerka SNS schválila tisíce eur pre Irenu Bihariovú.. na zvrátené projekty pre deti na školách” či na “zhubnú LGBTI agendu“.


Bihariová sa rozhodla kotlebovcov za šírenie nenávistných klamstiev žalovať, zároveň popiera, že by nejakú dotáciu od ministerstva školstva dostala. „Samozrejme, stačí sa pozrieť do centrálneho registra zmlúv na overenie, že som o žiadne “tisícové dotácie” od Lubyovej ani len nežiadala, nie to dostala,“ reagovala na facebooku podpredsedníčka Progresívneho Slovenska.

Podrobnosti: Kotlebovské noviny šíria hoax o Irene Bihariovej

 

Šíriť hoaxy o konkurenčných politických stranách pomáhali kotlebovcom aj konšpiračné weby a viaceré spriaznené stránky, ktorých admini sa podľa údajov na transparentnom účte strany ocitli na výplatnej páske strany,

Opäť častým terčom útokov bola Bihariová.

Celkovo najčastejším terčomútokov zo strany dezinformačných webov bola strana Za ľudí a koalícia PS/Spolu, práve tá ma v prípade úspechu vo voľbách v pláne bojovať proti šíriteľom dezinformácií.

Politické hoaxy pomáhal šíriť na facebooku napríklad známy šarlatánsky web Badatel.net.

 

 

Pár dní pred voľbami facebook kvôli porušovaniu pravidiel sociálnej siete zrušil facebookové stránky Kulturblogu a šesť ďalších podobných stránok, ktoré pomáhajú kotlebovcom.

Rekordmanom Harabin

Jedným z hlavných šíriteľov nezmyslov bol Štefan Harabin. Na svojich mítingoch strany Vlasť doslova chrlil dezinformácie a klamstvá. V reportáži sa ich snažil zachytiť novinár Karol Sudor: „Publikum sa dozvedá, že mimovládky rozložili justíciu, a tak nikto nechce robiť predsedov súdov. Nesmieme ísť do jadra EÚ, lebo to znamená zánik štátu... Z NATO vystupovať nepotrebujeme, lebo zanikne samo. „Merkelová aj Macron utekali za Putinom do Ruska, lebo nový branno-bezpečnostný systém, ktorý sa tu formuje, nikdy nemôže byť budovaný bez Ruska… Lajčák je zradca národa, agent CIA a Judáš Iškariotský ...sú tu snahy integrovať pedofilov do učiteľského zboru... Nepotrebujeme tu migrantov, ktorých tu nabral Kaliňák, Pellegrini a Fico. Máme ich tu 50-tisíc, aby nahradili naše slovenské kresťanské rodiny, tak ako to majú v pláne ultraliberáli.“

Smer využíval manipulácie a klamstvá v spotoch

Smer mal konfrontačnú agresívnu kampaň, spoty s primitívne upravenými pesničkami s karikatúrami politických oponentov, pri ktorých používali aj manipulácie.

Napríklad Andrejovi Kiskovi vložil do úst vyjadrenie, ktoré nikdy nepovedal, a medzi ľudí pustil video, v ktorom ho za toto účelovo zostrihané “vyjadrenie“ Robert Fico kritizuje a vyzýva na televízny duel.

 Vyslovene lživé boli aj ďalšie ironické videá Smeru. Napríklad o tom, že SaS zavedie 6-dňový pracovný týždeň a zruší polovicu pracovných sviatkov alebo že opozícia na Slovensko „navozí“ státisíce migrantov a podobne.

„Podstatný je hlavný odkaz všetkých tých videí, teda snaha ukázať lídrov opozície ako infantilných, nedospelých, rozhádaných politikov, ktorí nie sú schopní akejkoľvek dohody. Je to stratégia zameraná na ich voliča a v tomto funguje. Ale miera toho, do akých otvorených lží sa Smer teraz púšťa, je nová – odzrkadľuje, kam sme sa posunuli. Do sveta, kde nič neplatí a nič nie je nemožné. Nemyslím si, že ich trápi, či si to ľudia budú overovať. Pracujú s tým, čo poznáme z médií – médiá nemajú nevyhnutne schopnosť nás presvedčiť, aby sme si niečo mysleli, ale rozhodne majú moc nás pritlačiť, aby sme o tom začali premýšľať,“ povedal o kampani Smeru sociológ Michal Vašečka pre Denník N.

Google zablokoval videá Smeru, YouTube Harabinovi

Internetová spoločnosť Google zablokovala asi tri desiatky predvolebných reklám Smeru a tiež dve jej videá na platforme YouTube. Niektoré spoty sú podľa spoločnosti Google za hranicou pravidiel, v ktorých zakazuje napríklad nepravdivé informácie alebo podnecovanie nenávisti.

Google napríklad stopol šírenie videa, v ktorom Smer  útočí na Kisku a tvrdí, že politik by po voľbách presadí prijatie tisícov migrantov.

Podobný problém mala aj Harabinova Vlasť.


Objavili sa podozrenia z využívania falošných profilov

Napríklad falošné profily pomáhali aj pri ankete, ktorú vyhlásil Andrej Danko v súvislosti so zámerom zrušiť diaľničné známky. Satirický web Zomri upozornil, že za návrh v Dankovej ankete hlasovali aj pochybné profily s indickými a ruskými menami.

 

Denník N upozornil na  falošné účty v diskusiách, ktoré chválili stranu Borisa Kollára. Zástupcovia strany informácie o využívaní falošných účtov v prospech ich strany popreli.

Mnohí kandidáti využívali priestor na prezentáciu skôr na dezinformačných weboch ako v klasických médiách. Napríklad Fico, ktorý nechodil veľmi do televíznych debát a odmietal poskytnúť rozhovor klasickým médiám, posledný deň pred moratóriom poskytol rozhovor Hlavným správam. Podobne nemal problém ísť Andrej Danko do Slobodného vysielača. Ako hlavnú informačnú platformu využíval dezinformačné weby v kampani Harabin.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.