Print this page

Pozor podvod: Pár hodín pred voľbami sa šíri falošný prieskum verejnej mienky Foto: Focus

Pár hodín pred voľbami prišiel mnohým do mailu ale aj do správ na sociálnych sieťach falošný prieskum s falošnými výsledkami.

 Na podvod upozornila agentúra Focus, ktorá v spolupráci s agentúrou AKO, pripravila prieskum verejnej mienky pre iniciatívu 50dni.sk, na ktorý sa vyzbierala verejnosť. Ten však kôli zákonu nemohol byť zverejnený.

„Po internete koluje falošný predvolebný prieskum, ktorého grafika je kópiou našich štandardných tlačových správ, aby dodala dôveryhodnosť nepravdivým číslam. (Čísla vo falošnom prieskume sme zámerne premazali červenou farbou.),“ upozornila agentúra, ktorá na neznámeho páchateľa podala trestné oznámenie pre poškodzovanie dobrého mena agentúry.

Takto vyzerá falošný prieskum:

Napravý prieskum iniciatívy 50dni.sk sa poskladalo takmer 10 tisíc ľudí sumou viac ako 46 tisíc eur a prieskumy verejnej mienky objednali u dvoch renomovaných konkurenčných agentúr FOCUS a AKO.

Výsledky prvého kola poslali agentúry objednávateľom 20. 2.. A 26. februára dostali objednávatelia aj výsledky druhého kola zisťovania. Keďže zákon zakazuje zverejniť výsledky, šírili si ich ľudia správami, pričom na facebooku sa objavujú rebríčky čísel s rôznymi značkami, symbolmi a inotajmi.

Výsledky prieskumu sa dajú aj overiť online formulár iniciatívy 50dni.sk.. To znamená, ak sa k vám dostanú výsledky z prieskumu, jeho pravosť si môžete overiť v online formulári.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.