Print this page

Vojenské cvičenie NATO, ktoré inšpirovalo šíriteľov hoaxov, je zrušené Ilustr. foto MO SR

V súvislosti s pandémiou koronavírusu rozhodol minister obrany Spojených štátov o obmedzení plánovaného vojenského cvičenia DEFENDER-EUROPE 20, o ktorom sa aj na slovenských sociálnych sieťach šírilo množstvo dezinformácií.

„Dôvodom na zrušenie cvičení je ochrana zdravia a bezpečnosti príslušníkov aliančných ozbrojených síl, ich rodinných príslušníkov a civilistov. I napriek tomuto vývoju zostáva zachovaná pripravenosť Aliancie poskytnúť ochranu bezpečnosti a partnerstva spojencom,“ píše ministerstvo zahraničných vecí.

Podrobnosti: Správa, že do Európy potichučky smeruje provokovať americká armáda, je hoax (FOTO)

Časť cvičenia už prebehla. "Vďaka už uskutočnenej časti cvičenia sme sa mohli presvedčiť o schopnosti spojencov spoza Atlantiku presunúť svoje sily v prípade, že sa ktokoľvek z európskych členov Aliancie ocitne v ohrození. Napriek obmedzeniam v súvislosti s aktuálnou situáciou ide o ukážku zodpovednosti a solidarity medzi spojencami," dodáva ministerstvo.

Hoax o tom, že „v čase šíriacej sa epidémie smeruje do Európy najväčšia americká armáda… potichúčky provokovať a vyskúšať si, ako vy mohla prebiehať vojna proti Rusku“ šíril napríklad podpredseda ĽS Naše Slovensko Milan Uhrík a rôzne proruské stránky.
„Cvičenie Defender2020 bola dlhodobo plánovaná aktivita spojencov zameraná na preverenie pripravenosti na obranu teritória členských štátov NATO. Všetky záväzky vyplývajúce z medzinárodných zmlúv o transparentnosti sú striktne dodržiavané,“ napísalo už skôr v stanovisku pre Omediach.com Ministerstva zahraničných vecí.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.