Print this page

V Maroku zatkli desiatku ľudí za dezinformácie o koronavíruse

Za šírenie dezinformácií ohľadom nového typu koronavírusu marocká polícia k dnešnému dňu už zatkla desiatku ľudí. Medzi nimi bola aj žena, ktorá na serveri youtube tvrdila, že vírus neexistuje, informovala agentúra Reuters.

 

Iná žena na nahrávke, ktorá sa šírila cez aplikáciu WhatsApp, varovala pred návštevou turistov obľúbeného Marakéša. Mesto podľa nej vláda umiestnila do izolácie. Ďalší previnilci vyzývali Maročanov, aby ignorovali preventívne opatrenia nariadené vládou.

"Falošné správy sú najčastejšou príčinou paniky medzi obyvateľmi," povedal marocký premiér Saadaddín Usmání, ktorého kabinet zároveň schválil návrh zákona umožňujúci prísnejšiu kontrolu sociálnych sietí. Maroku má pomôcť v boji s falošnými správami a kyberzločinom.

Ľudskoprávne organizácie pritom za posledný rok opakovane kritizovali vládu za obmedzovanie slobody prejavu. Do väzenia išli napríklad ľudia, ktorí vláde oponovali na internete. Medzi Maročanmi zatvorenými za šírenie dezinformácií bol podľa Reuters aj muž, ktorý kritizoval nariadenie vlády uzavrieť mešity.

Maroko doteraz eviduje 61 potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu, chorobe podľahli dvaja ľudia. Väčšina chorých sa nakazila v zahraničí, choroba sa teraz prenáša aj v rámci komunity. Usmáního kabinet kvôli pandémii uzavrel okrem iného školy, kaviarne či reštaurácie a zakázal medzinárodné komerčné lety.