Print this page

Falošný profil ministra šíril nepravdivú informáciu, že Mečiar zomrel (FOTO) Ilustr. foto: TA3

Na Twitteri dnes novým minister financií Eduard Heger zverejnil svoj prvý tweet, v ktorom sa dištancoval od falošného profilu, ktorý tvrdil, že niekdajší slovenský premiér Vladimír Mečiar zomrel.

Krátko popoludní sa na twitterovom účte s menom a fotkou nového ministra financií objavila správa o úmrtí Vladiníra Mečiara.

Niektorí novinári informáciu overovali, niektorí upozornili, že ide o falošný účet.

 

Pod tweetom sa objavil komentár, že falošný profil vytvoril taliansky  šíriteľ hoaxov Tommaso Debenedetti, ktorý roky vytvára falošné účty známych ľudí a z nich potom posiela falošné oznámenia o úmrtiach iných známych ľudí.
„V minulosti takto tweetoval napríklad o úmrtí pápeža Benedikta XVI., bývalého sovietskeho lídra Michaila Gorbačova či sýrskeho prezidenta Bašára Asada, čo podľa Wikipedie dokonca krátkodobo zdvihlo cenu ropy,“ napísal Denník N.

Skutočný Heger potom napísal svoj prvý status.


Heger nebol jediný, ktorého meno falšovateľ zneužil. Hegerov faošný profil sa neskôr zmenil falošný profil nového ministra zahraničných vecí Ivana Korčok&. Oba falošné profily sú už nefunkčné.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.