Print this page

Merkelová: Rusko vedie hybridnú vojnu, ktorej súčasťou sú kyberútoky a prekrúcanie faktov (VIDEO) Reprofoto TV FB Bundesregierung

Rusko podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vedie hybridný vojnu, ktorej súčasťou sú kybernetické útoky aj prekrúcanie faktov.

"Existuje stratégia Ruska - ktorú musíme vziať na vedomie a ktorú nemôžeme len tak prehliadať - vedenie hybridnej vojny," uviedla Merkelová v Spolkovom sneme, kde čelila otázkam poslancov. "Napriek tomu sa budem naďalej snažiť o dobrý vzťah k Rusku, pretože som presvedčená, že je mnoho dôvodov pre pokračovanie v diplomatických snahách. Ale samozrejme to (ruské aktivity) nerobia jednoduchšie," dodala.

Šéfke nemeckej vlády položili otázku na prípad z roku 2015, keď podľa Berlína ruskí hackeri napadli sieť nemeckého parlamentu. Dotknutý bol i poslanecký e-mail samotnej Merkelovej. Nemecký najvyšší štátny zástupca začiatkom mája v kauze vydal zatykač na 29-ročného Rusa Dmitrija Badina, ktorého nemecké médiá označili za hackera v štátnych službách a "kybernetického vojaka" ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podrobnosti: Podarilo sa odhaliť hackera v službách Putina, ktorý je podozrivý, že zaútočil na nemecký parlament a manipuloval voľby v USA

Podobne Badina spájajú aj v USA s manipuláciami pred prezidentskými voľbami.

Merkelová dnes krok prokuratúry privítala a povedala, že celú vec berie veľmi vážne. Hackerské útoky označila za poburujúce a nepríjemné. "Aby som povedala pravdu, trápi ma to," poznamenala s ohľadom na svoju snahu zlepšiť vzťahy s Moskvou.

Pripomenula tiež minuloročnú vraždu Gruzíncov s čečenskými koreňmi v centre Berlína, za ktorou podľa nemeckých vyšetrovateľov stojí zrejme tiež Moskva. Berlín kvôli nej vyhostil dvoch ruských diplomatov. V prípade päť rokov starého hackerského útoku je teraz podľa Merkelovej potrebné nechať priestor justícii. Ďalšie kroky voči Rusku ale nevylúčila.