Print this page

Twitter odstránil 180 tisíc účtov, ktoré slúžili na manipuláciu Foto: Twitter

Sociálna sieť Twitter dnes oznámila, že pomocou analytikov identifikovala a odstránila viac ako 180 000 účtov, ktoré slúžili na manipulácie v prospech Číny, Ruska a Turecka.

V prípade Číny šlo o manipuláciu pri témach protestov v Hongkongu, šírenie pochvalných statusov pre Čínu za zvládnutiu nákazy Covid-19 a kritike americkej vlády pri protestoch v súvislosti s Georgeom Floydom.

Podľa platformy v prípade Číny šlo o súbory dvoch skupín účtov: prvú tvorí 23 750 základných účtov a druhú 150 000 účtov, ktoré slúžili na podporu ako tzv. zosilňovače a boli navrhnuté tak, aby umelo nafukovali metriky zobrazení a spolupracovali s hlavnými účtami. 
Sieť zosilňovačov mala len málo alebo žiadnych sledovateľov, no vysokú úroveň angažovanosti.

Jednou z taktík, ktorú analytici zistili pri týchto kontroverzných účtoch, bolo, že vznikali aj z legitímnych starších účtov, ktoré boli napadnuté hackermi alebo boli zakúpené a potom použité ako súčasť siete.

Odporúčame aj: Čína sa snažila ovplyvniť Nemecko a ďalšie krajiny vo vzťahu ku koronavírusu (VIDEO)

Táto "čínska sieť" produkovala tweety prevažne v čínskom jazyku a šírila geopolitické témy priaznivé pre Komunistickú stranu Číny a podsúvala klamstvá o politickom dianí v Hongkongu. 

Vedci analyzovali medzi januárom 2018 a aprílom 2020 celkovo 348 608 tweetov a zistili, že väčšina tweetov bola zverejnená počas pracovných hodín v Pekingu od pondelka do piatku a cez víkendy skončili.

Odporúčame aj: Interná analýza MZV varuje pred Čínou

Stopli aj účty týkajúce sa Ruska a Turecka

Spoločnosť Twitter pozastavila aj sieť 1 152 účtov súvisiacich s mediálnou manipuláciou v prospech Ruska. Išlo o aktivity spojené s propagáciou strany Spojeného Ruska a útoky na politických disidentov.

Ďalšia odhalená sieť 7 340 účtov manipulatívnych účtov bola zameraná na publikum v Turecku. „Na základe našej analýzy technických ukazovateľov siete a správania sa účtov sa zber falošných a kompromitovaných účtov použil na zosilnenie politických diskusií priaznivých pre AK Parti a prejavoval sa silnou podporou prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoğanovi. 

Twitter uviedol, že má v pláne aj naďalej odstraňovať podobné účty a vo verejnej knižnici bude ponúkať aj dáta o ich činnosti, pokiaľ ide o počet zobrazení, a pokúsi sa ďalej zmerať hmatateľný vplyv informačných operácií na verejnú diskusiu.
Všetky pozastavené účty sú dostupné vo verejnom archíve Twitteru.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.