Print this page

Ministerstvo podáva trestné oznámenie na web Badatel.net za šírenie poplašnej správy (VIDEO)

Webová stránka Bádateľ dlhodobo šíri medicínske nezmysly a hoaxy. Lacnými nadpismi ľudí najprv šokuje a potom na nich zarába peniaze tým, že im ponúka výživové doplnky a rôzne produkty.

Najnovšie portál nabádal rodičov, aby deťom nedávali rúška do škôl a radil im, ako majú vylákať od lekárov potvrdenie, prípadne radil dávať deťom nekvalitné rúška.

Podrobnosti: Konšpirátori huckajú rodičov, aby deťom nedávali rúška, rodičom hrozí pokuta

"V poslednom čase tento portál prekračuje všetky hranice. V čase, kedy nám rastie počet nových prípadov nakazených koronavírusom, táto stránka straší ľudí klamlivými správami o nosení rúška, ktoré opakovane vyvracajú naši odborníci a lekári. V uplynulých dňoch dokonca otvorene navádza ľudí, aby obchádzali a nedodržiavali opatrenia," upozorňuje minister zdravotníctva.

Zarábať na strašení verejnosti lacnými lžami ešte aj uprostred pandémie, kedy najviac potrebujeme zodpovednosť ľudí, je ľudsky odporné, medicínsky toxické a verím, že aj právne neakceptovateľné, dodáva ministerstvo, ktoré sa rozhodlo podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy na stránke Bádateľ.

"Rešpektujem slobodu slova, ale aj tá musí mať určité hranice. Hlavnou úlohou Ministerstva zdravotníctva je chrániť verejné zdravie a my urobíme všetko preto, aby sme zvládli aj druhú vlnu pandémie koronavírusu," povedal minister.

Ministerstvo kontaktovalo aj predstaviteľov Facebooku a apeluje na nich, aby si plnili svoje sľuby, že budú vytláčať a mazať škodlivé a lživé príspevky o koronavíruse a žiada, aby to robili aj na Slovensku. "Na náš podnet už vymazali niekoľko hoaxov o koronavíruse a v komunikácii s nimi budeme pokračovať."

Odporúčame aj: Biologička Peková, ktorú s obľubou citovali konšpirátori, je obžalovaná (VIDEO)

"Chcem vás poprosiť, pokúste sa aj vy komunikovať so svojimi známymi, priateľsky ich upozornite, keď zdieľajú nedôveryhodný zdroj a nasmerujte ich napríklad na stránky Ministerstva zdravotníctva. Iba takto môžeme zvládnuť druhú vlnu koronavírusu - keď si budeme pomáhať a keď budeme zodpovední," dodal minister.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.