Print this page

Šíri sa hoax o manipulovaní s PCR testami a počtom nakazených

Šarlatánsky web Badatel.net pokračuje v šírení hoaxov v súvislosti s koronavírusom.

Najnovšie v článku spochybňuje PCR testy, kde tvrdí, že testy môžu byť zámerne falošne pozitívne a manipulované.

Badatel.net píše:

Znamená to, že jedna z deviatich génových sekvencií, ktoré definujú PCR testy na koronavírus, je identická s časťou ľudského chromozómu č.8.
Zhrnuté: PCR testy na koronavírus zahŕňajú ľudské gény! Zaujímavé, že?
Ak sa testy okrem génových sekvencií vírusu (a len Boh vie, či sú to naozaj sekvencie vírusu) zameriavajú aj na ľudské génové sekvencie, potom v podstate každý človek môže mať výsledok takéhoto testu pozitívny.

Sú PCR testy na koronavírus spoľahlivé alebo niekto v pozadí pomocou nich manipuluje čísla „nakazených“, z čoho sa potom odvíjajú na celom svete pandemické obmedzenia v podobe lockdownov, rúšok, sociálneho dištancu, dohľadávania kontaktov, zatvárania škôl a obchodov, karantén a celej tej hystérie okolo toho?

Opäť, ako to už pri podobných článkoch ohtto šarlatánskeho webu býva, tak pod ním chýba meno autora článku, chýbajú pri jednotlivých hypotézach odborné zdroje. V článku však nechýbajú odkazy na nákup rôznych šarlatánskych kníh z dielne Badatel.net.

Článok ministerstvo zdravotníctva označilo za hoax a pridalo aj reakciu MUDr. Petra Sabaku, infektológa z Kramárov:

"Nie je pravda, že vyšetrenie PCR na COVID-19 stanoví aj prítomnosť ľudskej DNA, keďže oba vyšetrované gény sa nevyskytujú u človeka, ani sa na žiadne ľudské gény nepodobajú. Metóda PCR je navrhnutá tak, aby reťazce ktoré sa pri nej používaju presne zapadli len a len do RNA vírusu SARS-CoV-2. Ak by bolo pravdou, že PCR vyšetruje aj prítomnosť ľudskej DNA, bolo by pozitívne u každého človeka, čomu protirečí tisícky negatívnych vyšetrení každý deň.
Vyšetrenie na coronavírus SARS CoV-2 sa realizuje hlavne výterom, ktorým sa odoberie ster z nosa, ktorý obsahuje mŕtve odlúpené bunky sliznice a v nich sa hľadá nukleová kyselina vírusu. Nukleová kyselina zvaná RNA sa hľadá metódou PCR. Tá využíva kratšie reťazce nukleovej kyseliny, ktoré presne zapadnú du RNA koronavírusu ako kľúč do zámku. Tieto reťazce sú vyvinuté tak, aby sa naviazali len na RNA SARS-CoV-2.
V prístroji, v ktorom sa PCR vyšetruje, sa vírusová RNA pomnoží, aby sa dala zobraziť a dokázať jej pritomnosť. Ak sa vo vzorke, ktorú vyšetrujeme, nenachádza RNA koronavírusu SARS-CoV-2, tak sa krátke reťazce nukleovej kyseliny využívané metódou PCR nemajú na čo naviazať, v skúmavke nedôjde k namnoženiu RNA a teda vyšetrenie nič nezobrazí a výskedok je negatívny. Ak je výsledok pozitívny, pacient má v nose koronavirus SARS-CoV-2. Keďže pri metode PCR sa používajú reťazce nukleovej kyseliny, ktoré presne zapadnú do RNA koronavírusu, dokážeme metódou PCR len prítomnosť vírusu SARS-CoV-2. Podobne ako jedným kľúčom otvoríme len jedny dvere.
Metóda PCR sa používa už dlhé roky ako veľmi presná metóda diagnostiky rôznych infekčných chorôb práve pre jej vysokú spoľahlivosť."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.