Print this page

Minister zdravotníctva: V súvislosti s pandémiou čelí Slovensko veľkej dezinformačnej kampani Reprofoto Facebook TV Denník N

Na Slovensku pribúdajú pacienti s nákazou COVID-19 ale aj dezinformácie a poplašné správy, ktoré boj s pandémiou sťažujú. Posledné dni pribúdajú takí, ktorí broja proti noseniu rúšok.

Na dnešnej tlačovej besede na to upozornil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

"Pokiaľ by sme rúška nosili, tak by tie obmedzujúce opatrenia nemuseli byť. Situácia sa na Slovensku zhoršuje, pretože čelíme obrovskej dezinformačnej kampani. Zďaleka nie sme takí jednotní, ako sme boli na začiatku, keď tá pandémia prepukla," povedal Krajčí. "Musím, žiaľ, povedať, že aj susedná Česká republika nám nepomáha. Tam sa blížia voľby a častokrát aj odborníci dávajú protichodné stanoviská. Toto je asi najväčší zápas, ktorý aktuálne musíme zviesť," dodal.
Zároveň minister poďakoval médiám za to, že držia líniu vlády v informovaní o opatreniach. „Ďakujem za to, že spoločne povzbudzujeme ľudí k tomu, aby sme boli zodpovední a tie rúška nosili.“

Ministerstvo zdravotníctva v posledných dňoch ostrejšie vystupuje proti šíriteľom dezinformácií. Ministerstvo podalo trestné oznámenie na web Badatel.net za šírenie poplašnej správy. Zároveň začalo upozorňovať na niektoré hoaxy, ktoré pomocou odborníkov vyvracia.

Bojovať s hoaxami pomáha bloger Jakub Goda. Aktuálne pracuje pre ministerstvo zdravotníctva, kde má na starosti boj s dezinformáciami. „Na ministerstve pracujem na dohodu v sekcii reformnej agendy pod Oskarom Dvořákom, ktorý ju vedie a spadá pod štátnu tajomníčku Janu Ježíkovú. Mojou úlohou je prichádzať s nápadmi a plánom, ako by ministerstvo malo reagovať na dezinformácie, ktoré sa na internete šíria. Ich počet sa za posledné roky zväčšuje. Ale nejde len o to prísť s nápadmi, ale potom ich aj v spolupráci s ľuďmi zo sekcie reformnej agendy a s komunikačným odborom realizovať,“ povedal Goda pre Denník N.

„Systematicky monitorujeme, aké hoaxy a dezinformácie sa šíria na sociálnych sieťach a zvažujeme, kedy na ne reagovať. Na jednej strane chceme reagovať na nebezpečné klamstvá, ktoré sa šíria, na druhej chceme aktívnejšie komunikovať veci, ktoré sú podľa nás dôležité. Dôležitá je tiež mediálna komunikácia o téme dezinformácií na všetkých úrovniach,“ povedal Goda, ktorý pripravoval aj predvolebný program pre PS-Spolu v kapitole o boji s dezinformáciami.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.