Print this page

Twitter: Trumpov výrok o imunite na koronavírus porušuje pravidlá Foto: FB D. Trump

Americký prezident Donald Trump opäť porušil pravidlá sociálnej siete Twitter týkajúce sa "zavádzajúcich a potenciálne nebezpečných" vyjadrení o ochorení COVID-19.

 

Platforma v nedeľu zakročila proti jeho príspevku, v ktorom tvrdí, že je po prekonaní choroby imúnny voči koronavírusu. Facebook identické vyjadrenie ponechával bez reakcie, hoci podľa televízie CNN Trump aj tu porušil pravidlá.

Odborníci zatiaľ nemajú jasno v tom, či ľudia, ktorí sa vyliečili z covidu-19 a majú protilátky, sú skutočne chránení pred ďalšou infekciou, a ako dlho môže imunita trvať. Zdokumentovaných je už viacero prípadov, kedy mali pacienti dlho po prekonaní choroby znovu pozitívny test na vírus SARS-CoV-2. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nedávno špecifikovalo, že aj keď niekto po infekcii prestane byť nákazlivý, neznamená to nutne, že je imúnny.

Práve takýto záver ale vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach prezentoval americký prezident. Jeho lekár Sean Conley predtým uviedol, že Trump môže ukončiť svoju izoláciu, pretože u neho už pominulo riziko nákazy ďalších ľudí. Zároveň nebolo jasné, či mala hlava štátu negatívny test na koronavírus.

"Lekári Bieleho domu včera (v sobotu; pozn. ČTK) úplne jednoznačne dali zelenú. To znamená, že to nemôžem dostať a nemôžem prenášať. Veľmi dobré vedieť !!!" reagoval šéf Bieleho domu.

Twitter jeho príspevok nezmazal, asi tri hodiny po nahraní ho ale skryl za varovný štítok. "Tento tweet porušuje pravidlá Twitteru o šírení zavádzajúcich a potenciálne nebezpečných informácií spojených s covidom-19," uvádza platforma. Rovnako reagovala minulý týždeň, keď Trump po trojdňovej hospitalizácii s covidom-19 znovu naznačoval, že choroba z koronavírusom nepredstavuje väčšiu hrozbu než bežná chrípka.

Facebook, ktorý si rovnako kladie za cieľ bojovať proti dezinformáciám o pandémii, minulý týždeň zakročil ešte razantnejšie než Twitter a prezidentov príspevok zmazal. Nové vyjadrenie o imunite bolo aj 17 hodín po zverejnení stále na Trumpovom oficiálnom profile, a to bez akéhokoľvek doplňujúceho popisku od správcov sociálnej siete.

Najmä Facebook je s blížiacimi sa americkými voľbami často terčom kritiky kvôli údajne laxnému prístupu k dezinformáciám. Mnoho západných celebrít sa nedávno v snahe upozorniť na túto tému zapojili do 24-hodinového bojkotu platforiem prevádzkovaných spoločnosťou Marka Zuckerberga.

"Facebook skrátka musí v prípade dezinformácií odvádzať lepšiu prácu. Obzvlášť, pokiaľ ide o covid, kde to doslova môže byť otázka života a smrti," povedal pre CNN v reakcii na najnovšiíincident neurobiológ pôsobiaci na Utažskej univerzite Jason Shepherd. On a ďalší vedci podporovaní nadáciou Chan Zuckerberg Initiative v júni šéfovi Facebooku zaslali list, v ktorom vyjadrujú výhrady voči prístupu firmy k príspevkom od prezidenta Trumpa.

Twitter sa zdá byť v tomto smere tvrdší a v posledných mesiacoch opakovane koriguje obsah na profile hlavy štátu. Tento týždeň tiež zavádza nové opatrenia namierené proti najrôznejším manipuláciám, pričom medzi nimi je aj zákaz bežného zdieľania príspevkov, ktoré pochádzajú od amerických politikov a zároveň boli označené ako zavádzajúce.