Print this page

Ministerstvo reaguje na Kotlebu: Bromhexin s vodkou COVID-19 nelieči, práve naopak (VIDEO) Reprofoto FB Marian Kotleba

Šéf ĽSNS Marian Kotleba donedávna šíril hoaxy a dezinformácie, ktorými spochybňoval epidemiologické opatrenia pri nákaze COVID-19. Nakoniec sám na COVID-19 ochorel.

Teraz zo svojej obývačky šíri prostredníctvom videa nový hoax - odporúča liečiť COVID-19 miešaním liekov s vodkou.

Odporúčam aj: Kotleba na facebooku vyplakáva, že je COVID-19 pozitívny (VIDEO)

„Priatelia, v tomto videu (...) nájdete môj spôsob liečby, o ktorom v médiách nebudete nikdy počuť ani slovo,“ napísal Kotleba. Tvrdí, že pri liečbe "použil metódy našich predkov a začal miešať sirup Bromhexin s vodkou a že mu to zachránilo zdravie.“

Video, na ktorom sedí pri stole s liekmi, vodkou a homeopatikami, má za jeden deň tisícky zdieľaní.

Zverejňovanie takýchto videí označil minister zdravotníctva za nezodpovedné. „Alkohol vo všeobecnosti znižuje imunitu, takže určite to nie je dobrý spôsob liečenia Covidu," povedal minister Marek Krajčí.

Na video, ktoré Kotleba vďaka facebooku naďalej šíri, už reaguje aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv a ministerstvo zdravotníctva.

ŠUKL varuje pred kombináciou lieku Bromhexin a alkoholu a to nielen pri COVID-19

Tento liek sa používa na uvoľnenie hlienov pri liečbe akútnych a chronických ochorení priedušiek a pľúc spojených s produkciou hustého hlienu. Ani pri Bromhexine, ani pri žiadnom inom lieku nie je vhodná súbežná konzumácia alkoholu, upozorňuje ŠÚKL, ktorý dodáva, že pitie alkoholu navyše pred ochorením COVID-19 nielenže nechráni, ale môže byť aj nebezpečné.

„Konzumácia alkoholu vírus neničí, ale naopak môže zvýšiť zdravotné riziká, ak sa človek infikuje. Alkohol teda nie je vhodný ani na prevenciu ani na liečbu ochorenia COVID-19.“

V prípade potvrdenia ochorenia COVID-19 sa riaďte inštrukciami vášho ošetrujúceho lekára. Bezpríznakový priebeh si zvyčajne nevyžaduje žiadnu liečbu, v prípade príznakov je potrebné zvoliť vhodný liek či už na zníženie horúčky, tlmenie bolesti a podobne, píše ŠÚKL.

Všeobecná doktorka MUDr. Jana Bendová, PhD. k tomu dodáva: „Kombinácia akéhokoľvek lieku s alkoholom môže byť nebezpečná a nie je možné ju odporučiť pri žiadnom lieku. Alkohol totiž ovplyvňuje metabolizmus/spracúvanie liekov v pečeni. Pri súbežnom podávaní liečiv (alebo alkoholu), ktoré spôsobujú podráždenie tráviaceho traktu, je možné vzájomné zvýšenie dráždivého účinku na sliznicu žalúdka, čiže kombinácia Bromhexinu s alkoholom je potencionálne nebezpečná a jej používanie nemôžem ako lekár odporučiť."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.