Print this page

CBA Potraviny upozorňujú na zneužitie ich loga a názvu Foto: Facebook

Obchodná sieť CBA Potraviny na facebooku upozorňuje na podvodnú falošnú stránku, ktorá sa snaží pod názvom a logom CBA Potravín vylákať od ľudí citlivé údaje.

Za podvodom je osobný facebokový účet, ktorý bol premenovaný a upravený tak, aby vyzeral ako stránka potravín, z ktorej prebral desiatky statusov a šíri súťaže a následne v mene potravín oslovuje ľudí, ktorí sa do súťaží zapájajú.

Pravý účet CBA Potravín: https://www.facebook.com/potravinyCBA/
Falošný účet: https://www.facebook.com/uhuyiuyi41

Stránka oslovuje tých ľudí, ktorí sa do súťaže zapojili na pravej stránke. Súťažiaci tak nie sú prekvapení, ak im niekto z CBA potravín pošle správu a v eufórií z očakávanej výhry môžu naletieť.

Ako nenaletieť na podvodnú stránku?

1. Ak od vás ktokoľvek žiada osobné údaje cez súkromnú správa cez sociálne siete alebo mail, vždy spozornite.
2. Lepšie sa pozrite na účet - v tomto prípade, zistíte, že nejde o stránku firmy, ale osobný účet, v ktorého histórii nájdete osobné fotky, ktoré s CBA nemajú nič spoločné. V adrese stránky chýba zmienka o CBA.
3.) Kľudne si vyžiadajte vy meno a kontakt na reálnu zodpovednú osobu – ktorú môžete kontaktovať cez telefón, mail. Uvidíte, ako a či vôbec zareaguje,
4.) Ak vám nejaké meno poskytne, skúste sa mu dovolať cez oficiálnu spojovateľku spoločnosti, v ktorej vás má čakať výhra, a skúste sa s ním rozprávať o výhre. Ak ho nenájdu, tak už viete, čo sa stalo.
5.) A na záver, nikdy neposielajte citlivé údaje – osobné údaje, číslo účtu, čísla dokladov - anonymným ľuďom cez sociálne siete. Ak by ste skutočne vyhrali v obchodnom reťazci, ten určite nájde spôsob ako vám bezpečne oznámi a dopraví výhru bez toho, aby potreboval od vás vylákať cez anonymný messenger číslo účtu.
6.) Pri každej súťaži zverejňujú firmy na svojej stránke súťažné podmienky, kde je jasne popísané, akým spôsobom kontaktujú výhercov.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.