Print this page

Facebook avizuje, že bude mazať nepravdy o vakcínach na covid-19

Spoločnosť Facebook oznámila, že začne na svojich platformách mazať dezinformácie o vakcínach na covid-19. Opatrenie má zasiahnuť nepravdivé tvrdenia, ktorá boli vyvrátené zdravotníckymi expertmi, a tiež konšpiračné teórie okolo vakcín.

Facebook od vypuknutia pandémie zavádza pravidlá proti tvrdeniam, ktorá by mohla viesť k "bezprostrednej fyzickej ujme", a užívateľom svojich platforiem napríklad zobrazuje informácie od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Od marca do októbra údajne odstránil 12 miliónov príspevkov s dezinformáciami na tému pandémie choroby covid-19. Nedávno spolu s firmami Twitter a YouTube oznámil, že sa v boji proti problematickému obsahu spojí s vládami aj s vedci.

Napriek tomu na facebooku stále nájdete hoaxy a dezinformácie o pripravovanej vakcíne či o samotnom ochorení, ktoré majú obrovské množstvo zdieľaní.

"Vzhľadom na nedávne správy o tom, že vakcíny na covid-19 budú čoskoro nasadené po celom svete, začneme v najbližších týždňoch z facebooku a Instagramu odstraňovať nepravdivé tvrdenia o týchto vakcínach, ktorá boli vyvrátené odborníkmi na verejné zdravie," oznámil Facebook. Potierať chce tiež "konšpiračné teórie, o ktorých dnes vieme, že sú nepravdivé".

Na sociálnych sieťach sa aktuálne šíria najrôznejšie dezinformácie a sprisahanecké teórie o posudzovaných vakcínach, pričom sa v nich mnohokrát opakujú známe motívy. Príkladom sú divoké špekulácie o tom, že prostredníctvom očkovania bude vykonávaná "kontrola populácie", alebo že prípravky sú navrhnuté tak, aby ľuďom spôsobili zdravotné problémy.

Facebook uvádza, že nové opatrenie sa môže dotknúť vyvrátených výrokov o bezpečnosti, účinnosti alebo zložení vakcín. "Napríklad odstránime nepravdivé tvrdenia, že vakcíny na covid-19 obsahujú mikročipy alebo čokoľvek ďalšie, čo nie je uvedené v oficiálnej dokumentácii o zložení," vysvetľuje kalifornská spoločnosť. Ako príklad nepovolenej konšpiračnej teórie uvádza tvrdenie, že sa určitá vakcína testuje na istej demografickej skupine bez jej súhlasu.

Facebook dodáva, že nie je možné začať ohlásené zásady naplno vymáhať zo dňa na deň. Zoznam tvrdení, ktoré spadajú pod novú politiku vraj bude priebežne upravovaný na základe odporúčaní lekárskych orgánov.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.