Print this page

Úmrtia pri testovaní vakcíny nesúviseli s testovaním ani s vakcínou, ako šíria konšpirátori Ilustr. foto youtube Stony Brook Medicine

Hlavné správy a niektoré ďalšie pochybné weby priniesli v súvislosti s vakcínou proti šíreniu koronavírusu správu o úmrtí testovaných, ktorá je napísaná štýlom, aby vyvolávala obavy z vakcíny.

Hlavné správy napísali, že „testovanie vakcíny Pfizer a BioNTech nedopadlo dobre v prípade šiestich testovaných osôb. V štyroch smrteľných prípadoch dostali testované osoby placebo, dve obete dostali originálnu vakcínu. Jeden z dvoch dobrovoľníkov, ktorí dostali skutočnú vakcínu, trpel silnou obezitou a aterosklerózou. Zomrel tri dni po aplikácii prvej dávky preparátu. Druhej testovanej osobe sa zastavilo srdce po 60 dňoch od aplikácie druhej dávky originálnej vakcíny.“

Správa o úmrtí nie je hoax, je pravdivá, napriek tomu vytvára klamlivý obraz, keď je podaná bez potrebného kontextu a súvislostí, upozorňuje ministerstvo zdravotníctva.

Do tretej fázy klinického testovania bolo zapojených približne 40 000 dobrovoľníkov. Z dvoch ľudí, ktorí dostali vakcínu, zomrel jeden na zastavenia srdca a druhý na arteriosklerózou. V správach americkej liekovej agentúry sa píše: "Žiadne z týchto úmrtí nesúvisí s testovaním vakcíny. Úmrtia z týchto príčin sa vyskytujú v bežnej populácii v rovnakej frekvencii." To však v článku na Hlavných správach neodznelo. Neodznel tam ani fakt, že v akejkoľvek skupine vyše 40 000 ľudí v populácii (podobného vekového zloženia), sa v priebehu niekoľkých mesiacov vyskytnú podobné úmrtia.

„Keď sa informácia o týchto úmrtiach podáva bez jasného vysvetlenia, že tieto úmrtia nie sú spojené so samotným testovaním, vytvára sa tým falošný obraz o rizikách vakcíny,“ upozorňuje ministerstvo zdravotníctva.

Americká lieková agentúra na rozdiel od Hlavných správ vyhodnotila vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech ako bezpečné a účinné, v USA sa začali distribuovať. Táto vakcína už bola schválená aj v Británii, Bahrajne, Kanade, Saudskej Arábii a v Mexiku. Do konca roka by o jej registrácii mala rozhodnúť aj Európska lieková agentúra.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.