Print this page

Hovorca KBS vystríha pred webmi ako Badatel.net, Slobodný vysielač, Aliancia za nedeľu, Gloria.tv a ďalšími Foto: Peter Zimen/TK KBS

Hovorca KBS Martin Kramara v predvečer vianočných sviatkov jasne pomenoval nebezpečenstvo šírenia dezinformácií a vystríha pred pochybnými webmi, ktoré sa tvária ako kresťanské. 

„Dezinformácie úspešne prenikajú do našich životov vo viacerých oblastiach. Internet ponúka obrovské množstvo správ. Na niečo také sme v minulosti neboli zvyknutí. … Navyše, mnohí majú dodnes tendenciu posudzovať správy spôsobom, na ktorý si zvykli za totality. Že oficiálne zdroje sú iba propaganda, a pravdu treba hľadať inde. Informáciu, ktorá ide "proti prúdu", považujú automaticky za lepšiu,“ píše Kramara na stránkach TK KBS. Ako príklad jednej z posledných dezinformácií píše o tom, že sa na sociálnych sieťach šírila informácia, že Svätý Otec chystá mimoriadne Urbi et Orbi, hoci to nie je pravda, alebo ako ho známy presviedčal o hrozbe chemtrails.

Hľadačom "skutočnej pravdy" vďačne vychádzajú podľa hovorcu KBS v ústrety tzv. alternatívne médiá. „Webové stránky, v ktorých pozadí sa ukrývajú rôzne záujmy, neuverejňujú len nepravdy či nezmysly: tak by ťažko získali sledovateľov. Nájdete na nich veľa pravdivého i dobrého. Zároveň však, jedny zámerne, iné možno z neznalosti, miešajú lži s pravdou,“ píše, pričom špeciálne upozorňuje na weby, ktoré sa tvária ako náboženské.

„Weby, ktoré navonok vystupujú kresťansky, ba odhodlane katolícky, môžu byť v skutočnosti takisto nespoľahlivé. Dokonca aj skryte protipápežské alebo protikoncilové, a v niektorých prípadoch rovno schizmatické.“

„Čo sa teda týka spoločenstiev a webov, ktoré sa katolícky len tvária, treba si uvedomiť, že ich taktika je navzájom príbuzná: nabrať "na palubu" čo najväčší počet fanúšikov, ktorým ponúkajú zaujímavé alternatívne informácie, a potom s nimi "odplávať" tam, kde ich chcú dostať. Dané stránky sú plné prekladov zo zahraničných alternatívnych webov a poskytujú široký priestor pre blogy, za ktorých obsah redakcie nezodpovedajú: umožňujú im však, aby intenzívne masírovali mienku čitateľov. A z takýchto lodí sa po čase ťažko vystupuje,“ píše Kramara.

V tejto súvislosti osobne neodporúča tieto weby:

Gloria.tv
Svetlo sveta (zdieľané Hlavnými správami)
Christianitas
Aliancia za nedeľu

Infovojna
Badatel
Zem a vek
Pre informáciu dodávame, že Gloria.tv šíri dlhé roky jedny z najprimitívnejších konšpirácií, Aliancia za nedeľu vystupuje pri niektorých článkoch ako z čias stredovekej inkvizície, Infovojna a Zem a vek šíria xenofóbne a proruské dezinformácie a Badatel.net naháňa čitateľov cez medicínske nezmysly, ktorým následne ponúka rôzne pochybné výživové doplnky.

Odporúčame aj: Šíri sa zoznam, že do okultizmu patrí Harry Potter, Star Wars, joga či akupunktúra. Čo naň hovorí KBS?

Pri správach z prostredia katolíckej cirkvi odporúča Vatikánsky rozhlas, TK KBS, Rádio Lumen, televíziu Lux, Katolícke noviny, gréckokatolícky časopis Slovo, či nové Rádio Mária Slovensko. "Samozrejme, existuje aj veľké množstvo ďalších dobrých portálov, ktoré prinášajú informácie z prostredia viery a náboženstva. Mojím cieľom nie je robiť tu ich zoznam, ani "cenzurovať" tie, ktoré som spomenul vyššie," dodáva hovorca KBS.

Čerstvým prípadom dezinformácií je podľa neho spochybňovanie stanoviska KBS k očkovaniu. „Pisatelia, ktorí urputne argumentujú proti, mi posielajú citáty od "Byzantského katolíckeho patriarchátu", neraz v úplnom nevedomí, že toto spoločenstvo ku Katolíckej cirkvi nepatrí, a dokonca otvorene bojuje proti pápežovi. Podobne mi prichádzajú články z gloria.tv, ktorá v nijakom prípade nereprezentuje katolícku vieru a náuku,“ píše Kramara a zdôrazňuje, že dnes vyšlo so schválením pápeža Františka aj stanovisko Kongregácie pre náuku viery ohľadom očkovania proti Covid-19, ktoré očkovanie podporuje.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.