Print this page

Minister obrany má nového poradcu pre boj s hybridnými hrozbami Foto: Facebook Viktor Breiner

Na ministerstvo obrany na miesto poradcu pre boj s hybridnými hrozbami nastúpil doterajší šéfredaktor a zakladateľ webu Infosecurity.sk Victor Breiner.

Personálne posilnenie v oblasti boja proti hybridným hrozbám na ministerstve prichádza po tom, ako bola prijatá nová Obranná stratégia SR a pripravuje sa Akčný plán boja proti hybridným hrozbám. Aktuálne vláda pripravuje aj materiál s názvom Koordinovaný mechanizmus odolnosti Slovenskej republiky voči informačným operáciám.

Predchádzajúca vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd až na ministerstvo zahraničných vecí takmer prehliadala hybridné hrozby, dezinformácie. Vláda Igora Matoviča sa týmto hrozbám venuje dôslednejšie. „Hybridné hrozby v súčasnosti predstavujú komplexnú výzvu pre náš štát a spoločnosť ako takú, keďže v rôznych formách môžu útočiť na základné hodnoty demokracie, slobody a právneho štátu, ovplyvňovať verejnú mienku, a šíriť dezinformácie nielen v kybernetickom priestore,“ napísal na facebooku minister obrany Jaroslav Naď.

Victor Breiner vyštudoval bezpečnostné štúdiá v anglickom Leicestri. Ako zahraničný spravodajca z vojnových oblastí pracoval v Sýrii, Líbyi, Mali, Tunise, Jordánsku, Libanone a na Ukrajine. Publikoval v zahraničných a domácich médiách a za svoju prácu dostal ocenenia Czech a Slovak Press Photo. V roku 2019 založil web Infosecurity.sk, ktorý doposiaľ aj viedol. Novým šéfredaktorom je Matej Spišák.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.