Print this page

Konšpirátori zneužívajú smrť úradníčky na šírenie poplašnej správy o očkovaní Ilustr. foto: Facebook NCZI

Od pondelka sa na facebooku šíri informácia, že zamestnankyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici zomrela kvôli očkovaniu. Ministerstvo zdravotníctva túto informáciu poprelo. Úradníčka nezomrela kvôli očkovaniu, mala COVID-19, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Jedným zo šíriteľov informácie je aj autor tohto statusu, ktorý je stále zverejnený a má viac ako 1,4 tisíc pobúrených zdieľaní:

56-ročná zamestnankyňa mestského úradu v Banskej Bystrici bola 8.1. očkovaná proti Covidu-19 v nemocnici v Banskej Bystrici. Očkovaná bola preto, lebo prichádzala do kontaktu s klientami a zamestnancami domovov sociálnych služieb.
Následne sa nakazila koronavírusom a 27.1. zomrela. Účinnosť prvej dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech je na úrovni 52 percent, preto je možné sa nakaziť aj po prvom očkovaní. Po podaní druhej dávky vakcíny účinnosť stúpne na 95 percent, upozorňuje ministerstvo.

Podľa riaditeľa sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michala Palkoviča nariadená pitva nepreukázala súvis medzi očkovaním a dôvodom úmrtia a predbežne tento súvis vylučuje.

Na jednoznačné preukázanie toho, či bol Covid-19 prvotnou príčinou úmrtia, alebo bude toto úmrtie evidované ako "v súvislosti s Covidom-19", musia prebehnúť ďalšie vyšetrenia a histopatologické analýzy.

„O všetkých hlásených vedľajších účinkoch pravidelne informujeme a sú poctivo skúmané. Je dôležité rozlišovať medzi zdravotnými ťažkosťami, ku ktorým príde v čase po podaní vakcíny, ale so samotným očkovaním vôbec nesúvisia a zdravotnými ťažkosťami, pri ktorých sa skutočne potvrdí súvis s očkovaním. Prosíme vás nešírte neoverené informácie o očkovaní, v podobných prípadoch je dôležité počkať na pitvu a podrobnejšiu analýzu,“ upozorňuje ministerstvo.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.