Print this page

Európska lieková agentúra vyzýva štáty k opatrnosti ohľadom Sputnika V Foto: Facebook ÚV SR

Predsedníčka správnej rady Európskej agentúry pre liečivé prostriedky (EMA) Christa Wirthumerová-Hocheová v nedeľu vyzvala členské štáty Európskej únie, aby neschvaľovali núdzové nasadenie ruskej vakcíny proti covidu-19 Sputnik V vo svojich krajinách, kým EMA sama dostatočne neposúdi jej bezpečnosť a efektívnosť. Premiér Igor Matovič nakúpil 2 milióny dávok Sputnika V, čo vyvolalo kritiku viacerých koaličných partnerov.

"Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme posúdiť. V súčasnej chvíli tiež nemáme dáta (...) ohľadom naočkovaných ľudí. Je to neznáme. Preto by som dôrazne odporučila neschvaľovať núdzové nasadenia (Sputnika V) na štátnej úrovni," povedala Wirthumerová-Hocheová v relácii rakúskej televízia ORF.

"Môžeme mať Sputnik V na miestnom trhu v budúcnosti, keď posúdime všetky príslušné dáta. EMA už začala s priebežným hodnotením," dodala. Začiatok hodnotiaceho procesu oznámila EMA minulý týždeň, varovala však, že môže trvať aj niekoľko mesiacov.

"Od ruských výrobcov prichádzajú súbory dát a tie samozrejme zhodnotíme podľa európskych štandardov kvality, bezpečnosti a účinnosti. Až sa všetko preukáže, tak bude povolené aj v Európskej únii," pokračovala vysoká činiteľka EMA.

Sputnik V sa v EÚ očkuje zatiaľ len v Maďarsku, na Slovensku sa má používať na základe výnimky udelenej ministerstvom zdravotníctva.

Wirthumerová-Hocheová tiež uviedla, že sa vo štvrtok výnimočne zíde Výbor pre humánne lieky EMA, aby posúdil nasadenie vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson v EÚ. "Očakávame pozitívne zhodnotenie a to, že Európska komisia rýchlo udelí povolenie," povedala.

Európska únia zatiaľ schválila nasadenie troch očkovacích látok proti covidu-19, a to od spoločností Pfizer / BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Aktualizácia 9. 3. 2021: V utorok reagoval na vyhlásenie predsedníčky správnej rady EMA premiér Igor Matovič statusom na facebooku:

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.