Print this page

Šíri sa hoax, že očkovaní môžu byť pre spoločnosť oveľa nebezpečnejší ako neočkovaní Ilustr. foto NCZI

Už viac ako 4,5 tisíc zdielaní má na facebooku status istej Emílie, v ktorom tvrdí, že očkovaní môžu byť väčší roznášači vírusu ako neočkovaní.

 

Ide o odfotený úryvok z článku dezinformačného webu Badatel.net, ktorý funguje na šírení medicínskych hlúpostí.

V úryvku sa píše, že "očkovaní by mali byť vo zvýšenej miere testovaní, pretože sú to bezríznakoví roznášači vírusu."

Len od Emílie, ktorá má na svojej facebookovom profile mnoho podobných hoaxov, má toto tvrdenie viac ako 4,5 tisíc zdieľaní, aj preto na hoax reaguje polícia, ktorá požiadala o vyjadrenie odborníka - lekára Mariána Jánoša.

"Vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 chránia primárne pred vznikom závažného ochorenia a pred úmrtím na COVID-19. Účinnosť vakcín pred vznikom samotného ochorenia sa môže medzi jednotlivými vakcínami líšiť, klinické štúdie preukázali zatiaľ vysokú účinnosť 90-95%.
Infekcia a ochorenie však nie je to isté. Je možné sa infikovať vírusom bez toho aby sa ochorenie COVID-19 vôbec rozvinulo. V tomto prípade je legitímna otázka či vakcíny okrem prevencie vzniku ochorenia zabraňujú aj prenosu infekcie od zaočkovaných,“ hovorí Jánoš.

„Na základe čerstvých štúdií máme dôvod byť optimistickí. Vakcíny sa ukazujú byť veľmi efektívne nielen ako ochrana pred vznikom ochorenia, ale aj proti samotnej infekcii vírusom SARS-CoV-2. Dáta naznačujú 70-90% úspešnosť vakcín v prevencii pred samotnou infekciou. Zaočkovaní majú výrazne nižšiu šancu získať nielen príznakovú, ale aj bezpríznakovú infekciu v porovnaní s nezaočkovanými,“ dodáva Jánoš, podľa ktorého tvrdenie, že by zaočkovaní prispievali viac k prenosu infekcie nemá oporu v súčasnom vedeckom poznaní. Takto to je z väčšinou medicínskych objavov webu Badatel.net.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.